Pasivna hiša K&K – Rakovlje2023-05-17T19:47:41+02:00

Project Description

Pasivna hiša K&K – Rakovlje

Projekt obravnava izvedbo Pasivne hiše v gabaritu P+M. Velikost objekta cca 164 m2 + nadstrešek za parkiranje dveh vozil cca 41 m2. Ob nadstrešku je še lopa 5,5 m2 in nadkrita letna kuhinja s teraso – cca 20,5 m2. Ves ta nižji servisnih objektov na vhodnem delu je konstrukcijsko in termično popolnoma ločen od osnovnega objekta.  V s sklopu nadstreška je tudi nadkrit vhod v objekt. Ovoj objekta – zunanji zidovi so izvedeni z gradbenimi sistemom za gradnjo Pasivnih hiš: TermoLOGiK. U vrednost zunanje stene je U=0,089 W/m2K. Primerjavo z ostalimi sistemi gradnje si lahko pogledate tule: Primerjava LOGiK500.

Pasivno hišo smo zasnovali kot preplet osnovnega kubusa objekta, ki je izveden v pasivnem standardu, s servisnim pritličnim delom na JZ strani objekta. To je vhodna – cestna stran. Z dodatkom te horizontalne lamele servisnih prostorov smo pripomogli k vizualnemu znižanju osnovnega volumna objekta. Zaradi zahtev prostorskega plana smo bili primorani k izvedbi zgornje etaže s kolenčnim zidom – mansarda. Posledično smo na JV strani naredili linijsko frčado in z njo zagotovili osončenost dveh otroških sob in spalnice. V nižji del mansdarde pa smo umestili servisne prostore (kopalnica, garderoba in stopnišče). V pritličju hiše so dnevni prostori z dodatnim delovnim kabinetom, ki se lahko spremeni v sobo za goste ali pa samostojno sobo – spalnico, če bi bilo to potrebno.

Ovoj objekta je v celoti zasnovan z uporabo gradbenega sistema TermoLOGiK. Medetažna plošča je v AB izvedbi in s tem pripomore k termostabilnosti objekta. Posebnost tega objekta je, da je tudi plošča nad mansardo izvedena v AB izvedbi. tako ravni del, kot poševnine. To še dodatno pripomore k izredni termostabilnosti objekta in zmanjšanim temperaturnim nihanjem v objektu. Predvsem mansard imajo v klasični (leseni) izvedbi v poletnim mesecih probleme s pregrevanjem.

Nad pritličnim, obcestnim delom, je predvidena izvedba dodatne terase, ki je dostopna iz nadstropja objekta. Na tem segmentu je predvidena izvedba steklene ograje, ki ne pokvari geometrijsko čiste poteze tega pritličnega kubusa, ki je postavljen v prečni smeri objekta.

Objekt je postavljen na temeljno ploščo, ki je s spodnje strani in po obodu izolirana s penjenim steklom.

Energetika objekta je zasnovana s toplotno črpalko, ki skrbi za ogrevanje sanitarne vode in ogrevanje objekta preko aktivacije betona. V objektu je seveda predvidena izvedba prezračevalnega sistema z rekuperacijo. V objektu bomo integrirali poseben način za izvedbo temperiranja (hlajenja in gretja) na način aktivacije betona. Na objektu je predvidena postavitev fotovoltaične elektrarne s katero bo objekt na letni ravni naredil več energije, kot jo bo potreboval za svoje obratovanje. V tem je objekt v kategoriji Plus Energijske hiše.

Energetska bilanca objekta je 9,1 kWH/m2a.

Leto gradnje: 2023

Več o aktivaciji betona dostopno tule: Aktivacija Betona 
Več o pomenu mase v objektu za toplotno stabilnost pa tule: Pomenu mase v objektu

Gradbeni sistem: TermoLOGiK
Izolacija talne plošče: PenjenoSteklo.si
Izvedba talne plošče: TemeljnaPlosca.si 

Projektant:
ARHEM d.o.o. – Pasivna Arhitektura  ->  ARHEM.si
Odgovorni vodja projekt: Alen Mladinov univ.dipl.inž.arh.      ZAPS 1244

Izvajalec:
PasivnaGradnja.si  –  PasivnaGradnja.si
Jarška cesta 49, 1000 Ljubljana
(izvedba objekta, strojne in elektro inštalacije)

Vizualizacija projekta:

Video prikaz projekta:

Vizualizacija projekta z dodano pergolo:

Video prikaz projekta z dodano pergolo:

Več o ostalih naših projektih si lahko pogledate na spodnjih povezavah:

Veseli bomo tudi vašega maila ali klica:

Si želite podobno pasivno hišo? Lahko vam pomagamo.

Prosimo izpolnite spodnja polja. V najkrajšem času vas bomo kontaktirali in pomagali pri realizaciji vašega projekta ali pa vam s svetovanjem in nasvetom pomagamo najti pravo rešitev.

Katero področje naših storitev vas zanima? *

Delite to vsebino, Izberite željeno Platformo!

Go to Top