7 najpogostejših napak ob gradnji Pasivne hiše

Pasivna hiša je posebna vrsta gradnje, ki zagotavlja visoko energetsko učinkovitost, udobje in zdravje stanovalcev. Da bi dosegli te cilje, je potrebno upoštevati številna načela in zahteve, ki se razlikujejo od običajne gradnje. Vendar pa se pri gradnji pasivne hiše pogosto pojavljajo napake, ki lahko vplivajo na kakovost, trajnost in stroške hiše. V tem članku vam predstavljamo sedem najpogostejših napak, ki se lahko zgodijo, če se gradnji pasivne hiše ne pristopi premišljeno in strokovno.

  • Slaba izbira lokacije. Če ne izberete primerne lokacije za vašo pasivno hišo, lahko naletite na težave z dostopom do infrastrukture, komunalnih priključkov, javnih služb, itd. Poleg tega je pomembno, da upoštevate tudi naravne danosti, kot so konfiguracija terena, smer vetra, senčenje, itd. Te dejavnike je treba upoštevati že pri izdelavi projektne dokumentacije, saj lahko vplivajo na orientacijo, obliko in velikost hiše. Če ne izberete lokacije, ki vam ustreza, boste izgubili priložnost, da zgradite hišo, ki bo zadovoljila vaše potrebe in želje.
  • Izbor nestrokovnega projektanta. Če ne izberete projektanta, ki ima izkušnje in znanje s področja pasivne gradnje, lahko naletite na težave s kakovostjo in skladnostjo projektne dokumentacije. Projektant mora biti pooblaščen arhitekt ali inženir iz stroke, katere vsebina glede na namembnost objekta in vrsto gradnje predstavlja osnovno vsebino projektiranja. Projektant mora tudi pridobiti vsa potrebna mnenja in soglasja pristojnih organov in organizacij, ki so povezani z vašim projektom. Projektant mora imeti več desetletne izkušnje v segmentu projektiranja, nadzora in izvedbe pasivnih hiš in temeljito poznavanje PHPP metodologije za izračun energetske bilance. Če ne izberete projektanta, ki vam ustreza, boste izgubili priložnost, da zgradite hišo, ki bo ustrezala vašim zahtevam in predpisom.
  • Izbor napačnega gradbenega sistema in s tem problem dolgoročne vrednosti objekta. Če ne izberete gradbenega sistema, ki zagotavlja dolgoročno vrednost objekta, lahko naletite na težave s trajnostjo in vzdrževanjem hiše. Gradbeni sistem mora biti primeren za pasivno gradnjo, ki zahteva visoko toplotno izolativnost, zrakotesnost, paroprepustnost, požarno varnost, zvočno izolacijo, itd. Gradbeni sistem mora biti tudi odporen na vremenske vplive, mehanske obremenitve, biološke škodljivce, itd. Če ne izberete gradbenega sistema, ki vam ustreza, boste izgubili priložnost, da zgradite hišo, ki bo kljubovala stoletja. Na primer, gradbeni sistem TermoLOGiK je sistem, ki zagotavlja dolgoročno vrednost objekta. Ta sistem omogoča gradnjo pasivne hiše, ki je trajna, termostabilna, varčna in udobna.
  • Izbor napačnega in nestrokovnega nadzora. Če ne izberete nadzora, ki ima izkušnje in znanje s področja pasivne gradnje, lahko naletite na težave s kvaliteto in skladnostjo izvedbe hiše. Nadzor mora biti usposobljen za preverjanje detajlov pomembnih za pasivno hišo in spremljanje gradbenih del, materialov, konstrukcij, inštalacij, itd. Nadzor mora tudi sodelovati z izvajalci, projektanti, naročnikom, pristojnimi organi, itd. Če ne izberete nadzora, ki ima strokovno znanje s področja pasivne gradnje, boste izgubili priložnost, da zgradite hišo, ki bo ustrezala vašim zahtevam in predpisom. Na primer, sodelovanje z NadzorGradnje.si vam zagotavlja prednost, saj poznajo celoten postopek od izdelave projekta do izvedbe z 20 letno tradicijo v gradnji pasivnih hiš.
  • Izbor nestrokovnega in nezanesljivega izvajalca. Če ne izberete izvajalca, ki ima izkušnje in znanje s področja pasivne gradnje, lahko naletite na težave s terminskim in finančnim planom, kvaliteto in skladnostjo izvedbe hiše. Izvajalec mora biti usposobljen za izvajanje gradbenih del, materialov, konstrukcij, inštalacij, itd na pasivnih hišah. Izvajalec mora tudi sodelovati z nadzorom, projektanti, naročnikom, pristojnimi organi, itd. Če ne izberete izvajalca, ki vam ustreza, boste izgubili priložnost, da zgradite hišo, ki bo ustrezala vašim zahtevam in predpisom. Poleg tega boste tvegali, da boste imeli težave z garancijo, reklamacijo, odškodnino, itd.
  • Izbor napačnih gradbenih materialov, ki zmanjšujejo vrednost objekta, povzročajo napake in ogrožajo dolgoročno vrednost in uporabnost objekta. Če ne izberete gradbenih materialov, ki so primerni za pasivno gradnjo, lahko naletite na težave s toplotno izolativnostjo, zrakotesnostjo, paroprepustnostjo, požarno varnostjo, zvočno izolacijo, toplotnimi mostovi itd. Gradbeni materiali morajo biti tudi trajni, odporni na vremenske vplive, mehanske obremenitve, biološke škodljivce, itd. Če ne izberete gradbenih materialov, ki vam ustreza, boste izgubili priložnost, da zgradite hišo, ki bo kljubovala stoletja. Poleg tega boste tvegali, da boste imeli težave z vzdrževanjem, popravili, sanacijami, itd.
  • Nepravilen pristop k uporabi in vzdrževanju objekta. Če ne uporabljate in vzdržujete vaše pasivne hiše primerno, lahko naletite na težave s porabo energije, udobjem in zdravjem stanovalcev. Pasivna hiša zahteva poseben način uporabe in vzdrževanja, ki se razlikuje od običajne hiše. Morate biti pozorni na nastavitve prezračevalne naprave, ogrevalnega sistema, senčil, itd. Morate tudi redno čistiti in pregledovati prezračevalne kanale, filtre, zračnike, itd. Če ne uporabljate in vzdržujete vaše pasivne hiše pravilno, boste izgubili priložnost, da uživate v prednostih, ki vam jih nudi pasivna gradnja.

Da bi se izognili tem napakam in zagotovili, da bo vaša pasivna hiša resnično izpolnila vaša pričakovanja, vam priporočamo, da se obrnete na strokovnjake, ki vam lahko ponudijo kakovostno in celovito storitev. Na primer, arhitekturni biro ARHEM pasivna arhitektura, ki vam strokovno pripravi projektno dokumentacijo za pridobitev mnenj in gradbenega dovoljenja (DGD), vodijo vse postopke na Upravni enoti in izdelajo celostno projektno dokumentacijo za izvedbo PZI. Poleg tega vam lahko ponudijo tudi gradbeno skupino PasivnaGradnja.si, ki vam zagotavlja kakovostno in zanesljivo izvedbo vaše hiše v različnih izvedbenih opcijah ali pa ponudijo izredno celosten gradbeni sistem TermoLOGiK, ki zagotavlja dolgoročno vrednost objekta. Ta sistem omogoča gradnjo pasivne hiše brez toplotnih mostov, ki je trajna, varčna in udobna. Prav tako vam lahko ponudijo tudi strokovni gradbeni nadzor NadzorGradnje.si, ki vam zagotavlja prednost, saj poznajo celoten postopek od izdelave projekta do izvedbe z več kot 20 letno tradicijo v gradnji pasivnih hiš.

Upamo, da vam je bil ta članek v pomoč in da ste se naučili nekaj novega o gradnji pasivne hiše.

Avtor: Alen Mladinov univ.dipl.inž.arh ZAPS 1244

Kako vam lahko pomagamo?

Če vas zanima naša ponudba, nas lahko kontaktirate preko spodnjega obrazca in se prijavite na brezplačen sestanek, kjer se bomo lahko podrobneje pogovorili o vaših željah in opcijah za kvalitetno in predvidljivo realizacijo vaše pasivne hiše.

Članki o Pasivni hiši in Pasivni gradnji za več in podrobnejše informacije: