O Pasivni hiši

Pasivna hiša se je uveljavila kot mednarodno priznan standard za energetsko učinkovito arhitekturo. Njen potencial ni bil prepoznan le v Nemčiji, kamor sega njen izvor, temveč je bilo na tisoče pasivnih hiš zgrajenih in se še gradijo širom Evrope, vse od Severne Amerike do Daljnega vzhoda. Razlog za ta uspeh je preprost: standard pasivne hiše je jasno definiran in je uporaben za vse stavbne tipe v vseh podnebnih pasovih. Ob vsem tem nudi še rešitev za trajnostno rabo naravnih virov. Raziskave so pokazale, da je poraba energije za ogrevanje in hlajenje v pasivnih hišah do 80 odstotkov manjša, kot pri ostalih konvencionalnih stavbah. Pasivna hiša ponudi realistično opcijo za stroškovno učinkovite stavbe, ki nudijo visoko raven notranjega udobja, medtem ko porabljajo zelo malo energije za ogrevanje in hlajenje. Ker cena energije sunkovito raste, naredi to pasivno hišo za varčno in zelo privlačno izbiro.

V podjetju ARHEM d.o.o. smo izdelali prvo projektno dokumentacijo za pasivno hišo v Ljubljani. Projekt je bil realiziran leta 2003. Izvedba v okviru PasivnaGradnja.si. Danes imamo pod našim okriljem realiziranih že več kot 248 pasivnih hiš.

PASIVNA HIŠA – KO Z MALIM NAREDIŠ VELIKO

Pasivne hiše združijo neprimerljivo udobje z zelo nizko porabo energije. Kakovostna zasnova toplotnega ovoja brez toplotnih mostov, strokovno vgrajena visoko toplotno izolativna okna, visoka raven toplotne izolacije in prezračevanje z rekuperatorjem so ključni elementi, ki ločijo pasivno hišo od ostalih hiš.

Pri pasivni hiši je nujno skrbno in natančno načrtovanje ter izvedba. Taka pozornost v detajle poskrbi za minimalno energetsko zahtevo hiše: 10 čajnih svečk ali celo telesna toplota 4 ljudi lahko ohrani 20 m² prostorov pasivne hiše ogrete med zimo, tudi v nadvse hladnih podnebjih. V realnosti pasivne hiše seveda niso ogrevane s čajnimi svečkami ampak uporabljajo učinkovite ogrevalne sisteme in prezračevanje z rekuperacijo, ki poskrbi za visoko notranjo kvaliteto zraka. Pasivne hiše nudijo impresivno raven udobja tudi v poletnem času, zaradi česar je potreba po klimatskih napravah v večini podnebja zastarela in v ekstremnih primerih zelo nizka. Preprosto povedano, pasivne hiše potrebujejo zelo malo energije, potrebne za ogrevanje in hlajenje.

Standard pasivne hiše se lahko izvaja po vsem svetu in splošni pristop je vedno enak. Glede na lokalno podnebje se lastnosti posameznih komponent seveda spremenijo. V bolj vročih podnebjih je treba na primer posebno pozornost nameniti ukrepom pasivnega hlajenja, kot so senčenje in nočno prezračevanje, da se zagotovi udobje v vročih mesecih. Posamezne značilnosti katere koli pasivne hiše je treba optimizirati glede na lokalne razmere.

Energetska učinkovitost je temelj koncepta pasivne hiše. Le ta v enem letu porabi največ 1,5 litra olja ali 1,5 m³ zemeljskega plina (15 kWh) za ogrevanje vsakega kvadratnega metra bivalnega prostora. To lahko enačimo z več kot 90-odstotnim zmanjšanjem porabe energije za ogrevanje in hlajenje v primerjavi s porabo v tipično grajenih hišah. V primerjavi s konvencionalno novogradnjo, le-ta še vedno potrebuje 6 do 10 ali več litrov olja na leto za kvadratni meter bivalnega prostora. Seveda je to odvisno od kakovosti stavbe in tudi lokacije.

PREPROSTA DEJSTVA POVEDO KAR SAMA

UDOBJE

Enako kot termovka ohranja pijačo na želeni temperaturi, tako tudi dobro izoliran toplotni ovoj pasivne hiše in termalna masa ohranjata notranje bivalne prostore na prijetni temperaturi. Za pasivne hiše so značilne dosledne temperature na vseh notranjih površinah in stalni notranji klimatski pogoji brez temperaturnih nihanj ali prepihov – tako v hladnih zimskih mesecih kot v vročih poletnih obdobjih. Istočasno vrhunski prezračevalni sistem pasivne hiše nudi dovolj svežega zraka pri sobni temperaturi in omogoča visoko kakovost notranjega zraka.

TRAJNOSTNOST

Z uporabo zelo malo energije od začetka, pasivna hiša pomaga ohraniti omejene vire, kot so plin in olje. Prav tako omogoča uporabo obnovljivih virov energije, kot sta veter in sončna energija: učinkovite stavbe lahko naredijo več z manj, kar pomeni, da obnovljivi viri, nameščeni na majhnih površinah, zadoščajo za ugodno pokritje preostalih potreb po energiji. Z dodajanjem obnovljivih virov energije ali brez njih, visoka energetska učinkovitost pasivne hiše radikalno zmanjša emisije CO2. Tako pasivna hiša predstavlja pomemben prispevek k varstvu podnebja.

INOVATIVNOST

Pasivna hiša je sodoben gradbeni standard, ki se odpira popolnoma nove perspektive za arhitekte in inženirje. Industrija se pozitivno odziva na potrebe trga pasivnih hiš z razvojem visoko učinkovitih izdelkov, ki jih postavi na trg. Pasivna hiša kot taka vodi ekonomijo in inovacije. Naložba v udobje in učinkovitost tako dodaja vrednost v celotni dobavni verigi.

ZANESLJIVOST

V zadnjih desetletjih je bilo zgrajenih več deset tisoč pasivnih hiš, ki so se izjemno dobro in učinkovito uporabljale. Od teh je bilo več sto empirično nadzorovanih in strogo testiranih. Rezultati so bili dosledno pozitivni.

DOLGOTRAJNOST

Visoka raven toplotne izolacije brez toplotnih mostov in neprepustna ovojnica so trije ključni vidiki, potrebni za doseganje učinkovitosti pasivne hiše. Ti pa imajo še dodatno prednost – visokokakovostna gradbena fizika., ki naredi trajno življenjsko dobo konstrukcije, kar je naravna lastnost pasivnih hiš.

ENOSTAVNOST

Pasivne hiše ne potrebujejo navodil za uporabo. Nasprotno, ugodnosti, kot so prijetne temperature, brez prepiha in dovolj svežega zraka, izhajajo iz njihove zasnove in ni potrebno nobene zapletene tehnologije. V pasivni hiši je vgrajena prijaznost do uporabnika!

KAKOVOST

Pasivne hiše so stavbe višje kakovosti. Naložbeni stroški so pogosto nekoliko višji zaradi intenzivnejšega načrtovanja in vrhunskih sestavnih delov, vendar pa so glede na življenjsko dobo objekta, pasivne hiše najboljše med vsemi. Predvsem zaradi svojih izredno nizkih obratovalnih stroškov so veliko bolj ekonomsko učinkovite kot običajne konvencionalne stavbe.

Naš dosežek skozi čas:

Ob več kot 20 letnem delovanju na področju pasivne gradnje smo pridobili ogromno izkušenj in predvsem zaradi celostnega načina delovanja le te vedno vkomponirali v razvoj in bodoče projekte. S področjem projektiranja in gradnje se ukvarjamo zelo celostno, kar pomeni, da objekte projektiramo, sami računamo energetiko in naredimo vse potrebne simulacije, objekte sami izvedemo, jih nadziramo in kasneje monitoriramo.

Trenutno delovanje podjetja je fokusirano na ponujanje povsem individualnega pristopa k projektiranju in izvedbi pasivnih objektov, ki jih lahko podjetje Arhem d.o.o. v celoti prevzame in v sklopu svoje dejavnosti realizira. Tako v segmentu projektiranja, kot v segmentu izvedbe, kjer to prevzame skupina PasivnaGradnja.si z uporabo gradbenega sistema TermoLOGiK. Naša bistvena prednost je specializacija v uporabo termične mase v objektih in s tem preko visoke sposobnosti akumulacije toplote dosežek velike termostabilnosti.

Cilj celostnega pristopa je ponuditi objekt pisan na kožo uporabnika z upoštevanjem zlitja z lokacijo gradnje. Ob tem pa seveda vrhunska energetska učinkovitost in termostabilnost objektov, ki nudijo uporabniku kvalitetno in varno bivalno okolje.

Avtor: Alen Mladinov univ.dipl.inž.arh ZAPS 1244

Članki o Pasivni hiši in Pasivni gradnji za več in podrobnejše informacije:

Kako vam lahko pomagamo?

Prosimo izpolnite spodnja polja. V najkrajšem času vas bomo kontaktirali in pomagali pri realizaciji vašega projekta ali pa vam s svetovanjem in nasvetom pomagamo najti pravo rešitev.

Katero področje naših storitev vas zanima? *