7 najpogostejših napak ob projektiranju Pasivne hiše

Če razmišljate o gradnji pasivne hiše, potem verjetno veste, kako pomembna je kakovostna projektna dokumentacija. Brez nje se lahko soočite z mnogimi težavami, ki vam bodo povzročile nepotrebne stroške, zamude in nezadovoljstvo.

V nadaljevanju vam predstavljamo sedem najpogostejših napak, ki se lahko zgodijo, če se izdelavi projektne dokumentacije za pasivno hišo ne pristopi celostno in brez izdelave PHPP energetske bilance že v začetni fazi projekta:

  • Napačna orientacija hiše. Če ne upoštevate sončnega položaja, lahko izgubite dragoceno energijo, ki jo lahko pridobite z naravno osvetlitvijo in ogrevanjem. PHPP energetska bilanca vam pomaga optimizirati razporeditev prostorov, velikost in obliko oken ter senčenje, da dosežete najboljši izkoristek sončne energije.
  • Neustrezna izbira materialov in konstrukcij. Če ne poznate toplotnih lastnosti materialov in konstrukcij, ki jih uporabljate, lahko ustvarite toplotne mostove, ki povzročajo izgubo toplote in povečujejo porabo energije. PHPP energetska bilanca vam omogoča izračun toplotnih mostov in njihov vpliv na energetsko učinkovitost hiše.
  • Nezadostna prezračevanje in kakovost zraka. Če ne zagotovite ustrezne prezračevalne naprave z rekuperacijo, lahko ogrozite zdravje in udobje stanovalcev. PHPP energetska bilanca vam pomaga izbrati najprimernejšo prezračevalno napravo glede na potrebe po svežem zraku, vlagi in temperaturi.
  • Neprimerna izbira ogrevalnega sistema. Če ne upoštevate nizke potrebe po ogrevanju pasivne hiše, lahko investirate v prevelik in predrag ogrevalni sistem, ki bo deloval neučinkovito in povzročal visoke stroške obratovanja. PHPP energetska bilanca vam pomaga izbrati najboljši ogrevalni sistem glede na potrebo po toploti, razpoložljive vire energije in ekonomičnost.
  • Neupoštevanje lokalnih predpisov in standardov. Če ne poznate zahtev, ki jih mora izpolnjevati vaša pasivna hiša, lahko naletite na težave pri pridobivanju gradbenega dovoljenja, subvencij in certifikatov. PHPP energetska bilanca vam omogoča preverjanje skladnosti vaše hiše z lokalnimi predpisi in standardi, kot je npr.:  Zadnja veljavna energetska smernica v Sloveniji za gradnjo objektov je Tehnična smernica za graditev TSG-1-004:2022 Učinkovita raba energije v stavbah (TSG-1-004:2022), ki je bila sprejeta leta 2022 in je začela veljati 1. januarja 2023.
  • Nezmožnost dokazovanja kakovosti in učinkovitosti hiše. Če ne morete pokazati, da je vaša hiša resnično pasivna, lahko izgubite zaupanje potencialnih kupcev, najemnikov ali partnerjev. PHPP energetska bilanca vam omogoča izdelavo uradnega certifikata pasivne hiše, ki dokazuje, da je vaša hiša zgrajena po najvišjih standardih kakovosti in učinkovitosti.
  • Neupoštevanje lokalnih klimatskih podatkov. Če ne upoštevate dejanskega stanja na lokaciji gradnje, lahko načrtujete hišo, ki ne bo ustrezala vašemu okolju in vam ne bo nudila optimalnega udobja in varčnosti. PHPP energetska bilanca vam omogoča uporabo lokalnih klimatskih podatkov, ki odražajo specifične razmere, kot so temperatura, vlažnost, sončno sevanje, veter, padavine, itd. Tako lahko prilagodite vašo hišo vašim potrebam in okolju, v katerem boste živeli.

Da bi se izognili tem napakam in zagotovili, da bo vaša pasivna hiša resnično izpolnila vaša pričakovanja, vam priporočamo, da se obrnete na nas. Mi smo vaš vodnik, ki vam bo ponudil načrt, kako zgraditi svojo sanjsko pasivno hišo, in vas pozval k akciji, ki vam bo pomagala izogniti se neuspehu in doseči uspeh.

V našem podjetju se zavedamo, da je izdelava celostne projektne dokumentacije za pasivno hišo zahteven in kompleksen proces, ki zahteva celostni pristop. Zato smo razvili našo lastno metodo, ki zajema preplet arhitekture, PHPP energetske bilance, poznavanja komponent objekta, metodologije gradnje, strojnih in elektro inštalacij ter statike.

Naša metoda temelji na interaktivnem in fleksibilnem načinu dela, ki omogoča prehajanje naprej in nazaj v posamezen segment projekta in korekcijo glede na določene spremembe, ki so se zgodile v drugem delu. Tako lahko zagotovimo, da je naša projektna dokumentacija optimalna, ki upošteva želje naročnika in je energetsko in ekonomsko uravnotežena.

Naš cilj je, da vam pomagamo zgraditi pasivno hišo, ki bo ustrezala vašim potrebam, željam in proračunu, ter da vam zagotovimo vse potrebne informacije, podporo in svetovanje na vsakem koraku gradnje. Z našo metodo boste prihranili čas, denar in živce, ter dobili kakovosten in trajnosten rezultat.

Poleg tega, da vam nudimo izdelavo kakovostno projektno dokumentacijo za pasivno hišo, vam lahko ponudimo tudi strokovno svetovanje in spremljanje gradnje. Naši projektanti imajo več desetne letne izkušenj na področju pasivne gradnje in so redno prisotni na gradbiščih, kjer nadzirajo kvaliteto izvedbe, uporabo materialov in skladnost s PHPP energetsko bilanco. Ukvarjanje samo s projektiranjem, brez realnih izkušenj na gradbišču, lahko bistveno vpliva na kvaliteto izdelave projektne dokumentacije, saj ni poznavanja gradbenih postopkov, metodologije in materialov. Zato vam zagotavljamo, da je naš projektant strokovnjak, ki ve, kako zgraditi pasivno hišo, ki bo trajna, varčna in udobna.

Avtor: Alen Mladinov univ.dipl.inž.arh ZAPS 1244

Kako vam lahko pomagamo?

Če vas zanima naša ponudba, nas lahko kontaktirate preko spodnjega obrazca in se prijavite na brezplačen sestanek, kjer se bomo lahko podrobneje pogovorili o vaših željah in opcijah za kvalitetno in predvidljivo realizacijo vaše pasivne hiše.

Članki o Pasivni hiši in Pasivni gradnji za več in podrobnejše informacije: