Izvedba podpornih zidov

Ob celostnem sodelovanju pri gradnji pasivne hiše lahko izvedemo še vse potrebne elemente zunanje ureditve. Predstavljamo vam nekaj opcij podpornih zidov, ki jih izvajamo. Naša bistvena prednost pri pristopu in zasnovi podpornih zidov je izključno inženirski pristop ter poglobljena analiza geomehanskih pogojev na lokaciji ter popolna fleksibilna konstrukcijska zasnova, saj le na ta način dobimo optimalno investicijo. Ne omejujemo se z osnovnimi distančnimi elementi ampak izdelujemo in uporabljamo svoje posebne distančnike, ki nam omogočajo popolnoma poljubno dimenzijo – debelino zidu. To se nam zdi ključno, saj na ta način dobimo najbolj optimalno razmerje med potrebno armaturo, betonom in ceno investicije.

Primer izvedbe podpornga zidu, kjer je višina od temeljne pete 3,4 m. Konstrukcijsko je podporni zid kar zahtevne izvedbe. Podporni zid ima tudi predvidene in izvedene dilatacije, ki so izvedene s posebnim dilatacijskim sistemo – gumena dilatacija.

Prikaz gotovega zidu, ko je v celoti razopažan in zasut v plaseteh vključno s komprimacijo.

Izvedba podpornega zidu z lesenimi opažnimi elementi “bled” plošče

To je verjetno najbolj “priljubljena” opcija izvedbe podpornih zidov, predvsem z razlogom, ker večina izvajalcev nima velikopanelnih sistemov opaža in lahko elemente “bled plošče” uporablja za več namenov pri istem objektu. z njimi se lahko opaža zid in zaopaža tudi medetažna AB konstrukcija.

Zunanji in notranji element opaža sta med seboj povezana s kovinskim distančnikom “žilet”, ki drži distanco opažnih elementov za potrebno debelino zidu. Distančniki so kovinski in če ostane beton kot končen izgled se lahko pojavi rjavenje odrezanega dela in stekanje rjaste vode po betonskem zidu kar kvari izgled. Sistem je zasnovan iz relativno majhnih segmentov, kar poveča čas izvedbe in tudi vpliva na vizualno podobo zidu.

Na spodnjih slikah je prikazana uporaba takega principa opaža pri pasivni hiši v Žalcu, kjer je izveden podporni zid kot zadrževalni element brežine na severni strani. Višina zidu od temeljen pete do vrha je 190 cm.

Izvedba podpornega zidu iz montažnih prefabriciranih – montažnih elementov

Ta opcija izvedbe predstavlja uporabo montažnih komponent, ki so predpripravljene. Pri tem sistemu je potreben dostop avtodvigala, s katerim se sestavljajo segmenti zidu. Stenski elementi so predpripravljene, temelj pa se naredi glede na projekt statike. Na spodnjih slikah j prikazanih nekaj različnih izvedenih opcij.

Kontaktirajte Nas!

Vas zanima več? Kontaktirajte nas.

Ponujamo Vam Celostni pristop, Vodenje in Realizacijo Vašega objekta - od PROJEKTA do OBJEKTA!
Kontaktirajte Nas!