Izdelava projekta interierja v Pasivni hiši

Pasivna hiša je vrsta gradnje, ki zagotavlja visoko energetsko učinkovitost, udobje in zdravje bivanja. Pasivna hiša je zasnovana tako, da izkorišča naravne vire energije, kot so sonce, veter in dež, ter zmanjšuje potrebo po ogrevanju in hlajenju. Pasivna hiša ima tudi visoko kakovost zraka, saj je opremljena s prezračevalnim sistemom z vračanjem toplote.

Projekt interierja je pomemben del pasivne hiše, saj prispeva k estetiki, funkcionalnosti in prijetnosti prostorov. Projekt interierja zajema idejno in izvedbeno zasnovo prostorov, materialov, barv, svetil, pohištva in ostale opreme. Projekt interierja mora biti usklajen z arhitekturno zasnovo pasivne hiše, ki določa obliko, velikost in orientacijo objekta ter njegove gradbene elemente.

Pri izdelavi projekta interierja v pasivni hiši je potrebno upoštevati nekaj posebnosti, ki izhajajo iz načela pasivne gradnje. Nekatere od teh so:

 • Optimalna izraba naravne svetlobe: Pasivna hiša ima velike okenske površine na južni strani objekta, ki omogočajo vstop sončne svetlobe in toplote v notranjost. Projekt interierja mora upoštevati to dejstvo in zagotoviti dobro osvetljenost prostorov brez bleščanja ali pregrevanja. Hkrati mora projekt interierja omogočati regulacijo svetlobe s senčili ali zavesami, ki preprečujejo preveliko izgubo toplote ponoči ali poleti.
 • Ustrezna izbira materialov: Pasivna hiša ima visoko toplotno izolacijo in tesnjenje ovoja objekta, kar pomeni, da je notranja temperatura bolj stabilna in neodvisna od zunanjih vplivov. Projekt interierja mora izbrati materiale, ki so primerni za takšno klimo in ne povzročajo prevelikega nihanja temperature ali vlage. Priporočljivi so naravni materiali, kot so les, kamen, volna, bombaž ali lan, ki so prijetni na otip in dihajo. Izogibati se je treba sintetičnim materialom, kot so plastika, vinil ali poliester, ki lahko oddajajo škodljive snovi ali ustvarjajo statično elektriko.
 • Harmonična barvna shema: Pasivna hiša ima preprosto in čisto obliko, ki ne potrebuje veliko dekorativnih elementov. Projekt interierja mora izbrati barvno shemo, ki je skladna z arhitekturo pasivne hiše in ustvarja prijetno vzdušje. Priporočljive so nevtralne ali pastelne barve, ki delujejo pomirjujoče in nekonfliktno. Izogibati se je treba močnim ali kontrastnim barvam, ki lahko povzročajo nemir ali draženje.

Projekt interierja v pasivni hiši je torej več kot le estetska izbira. Je tudi način zagotavljanja kakovosti bivanja in skladnosti z načelom pasivne gradnje. Projekt interierja v pasivni hiši zahteva strokovno znanje in izkušnje ter tesno sodelovanje z arhitektom in ostalimi udeleženci v gradbenem procesu. Le tako se lahko doseže optimalen rezultat, ki bo zadovoljil potrebe in želje naročnika ter spoštoval okolje.

Kaj je projekt notranje opreme in zakaj je pomemben?

Projekt notranje opreme je projekt, ki obsega idejno in izvedbeno zasnovo notranjih prostorov, materialov, barv, svetil, pohištva in ostale opreme. Projekt notranje opreme je pomemben, ker prispeva k estetiki, funkcionalnosti in prijetnosti bivanja v objektu. Projekt notranje opreme mora biti usklajen z arhitekturno zasnovo objekta, ki določa obliko, velikost in orientacijo objekta ter njegove gradbene elemente.

Projekt notranje opreme je še posebej pomemben pri gradnji pasivne hiše, ki je vrsta gradnje, ki zagotavlja visoko energetsko učinkovitost, udobje in zdravje bivanja. Pasivna hiša je zasnovana tako, da izkorišča naravne vire energije, kot so sonce, veter in dež, ter zmanjšuje potrebo po ogrevanju in hlajenju. Pasivna hiša ima tudi visoko kakovost zraka, saj je opremljena s prezračevalnim sistemom z vračanjem toplote.

Zakaj je pametno, da se projekt notranje opreme izdela ko se izdeluje PZI projektna dokumentacija?

PZI projektna dokumentacija je projekt za izvedbo gradbenih del, ki vsebuje vse potrebne podatke za pridobitev gradbenega dovoljenja in za izvedbo gradnje objekta. PZI projektna dokumentacija vsebuje tudi podatke o elektro in strojnih inštalacijah, ki so pomembne za delovanje pasivne hiše.

Pametno je, da se projekt notranje opreme izdela ko se izdeluje PZI projektna dokumentacija, ker tako se zagotovi popolna usklajenost vseh segmentov projektne dokumentacije in se onemogočijo napake. S tem se tudi poskrbi, da je vse med seboj usklajeno in da je investicija ekonomsko in finančno stabilna.

Projekt notranje opreme mora biti usklajen z arhitekturno zasnovo pasivne hiše, ki določa obliko, velikost in orientacijo objekta ter njegove gradbene elemente. Projekt notranje opreme mora upoštevati tudi posebnosti pasivne gradnje, kot so optimalna izraba naravne svetlobe, ustrezna izbira materialov in harmonična barvna shema.

Zakaj je projekt notranje opreme pomemben za kvalitetno izvedbo objekta?

Projekt notranje opreme je pomemben za kvalitetno izvedbo objekta, ker določa vse podrobnosti in detajle notranjih prostorov. Projekt notranje opreme vsebuje detajlne načrte pohištva, svetil, materialov in barv. Projekt notranje opreme tudi definira mikrolokacije elektro in strojnih inštalacij ter usklajuje med različnimi strokami.

Projekt notranje opreme omogoča naročniku, da si predstavi končni rezultat notranjega oblikovanja in da sprejme odločitev o svojem novem domu ali poslovnih prostorih. Projekt notranje opreme tudi olajša komunikacijo in koordinacijo med naročnikom, arhitektom, izvajalcem gradbenih del in izvajalcem notranje opreme.

Projekt notranje opreme je torej več kot le estetska izbira. Je tudi način zagotavljanja kakovosti bivanja in skladnosti z načelom pasivne gradnje. Projekt notranje opreme zahteva strokovno znanje in izkušnje ter tesno sodelovanje z arhitektom in ostalimi udeleženci v gradbenem procesu. Le tako se lahko doseže optimalen rezultat, ki bo zadovoljil potrebe in želje naročnika ter spoštoval okolje.

Izbor svetil in pomembnost različnih osvetlitev v posameznem prostoru

Svetila so pomemben element notranje opreme, saj ne le osvetljujejo prostor, ampak tudi ustvarjajo vzdušje, poudarjajo arhitekturo in dekoracijo ter vplivajo na naše počutje. Zato je pri izboru svetil pomembno upoštevati ne le njihov videz, ampak tudi njihovo funkcijo, moč, barvo in kakovost svetlobe.
Pri načrtovanju osvetlitve prostora je priporočljivo uporabiti več različnih vrst svetil, ki bodo ustvarila različne ravni in scene osvetlitve. Na splošno ločimo tri vrste osvetlitve: splošno, delovno in dekorativno.

Splošna osvetlitev je osnovna osvetlitev prostora, ki zagotavlja enakomerno in dovolj močno svetlobo za normalno vidljivost. Splošna osvetlitev se lahko doseže z razpršenimi svetili, kot so plafonjere, viseče luči ali stropni reflektorji.

Delovna osvetlitev je namenjena osvetlitvi določenega dela ali aktivnosti v prostoru, kot so branje, pisanje, kuhanje ali ličenje. Delovna osvetlitev se lahko doseže z usmerjenimi svetili, kot so namizne luči, stenske luči ali talne luči.

Dekorativna osvetlitev je namenjena ustvarjanju vzdušja in poudarjanju določenih elementov v prostoru, kot so slike, rastline ali arhitekturni detajli. Dekorativna osvetlitev se lahko doseže z različnimi svetili, kot so sveče, girlande, LED trakovi ali indirektna osvetlitev.

Pri izboru svetil je pomembno upoštevati tudi temperaturo barve svetlobe, ki se meri v kelvinih (K). Temperatura barve svetlobe vpliva na toplino ali hladnost prostora ter na barvno reprodukcijo predmetov. Na splošno velja, da je topla svetloba (pod 3000 K) bolj primerna za bivalne prostore, saj ustvarja intimno in sproščeno vzdušje. Hladna svetloba (nad 4000 K) pa je bolj primerna za delovne prostore, saj spodbuja koncentracijo in budnost.

Za kakovostno osvetlitev prostora je priporočljivo izbrati svetila z visokim indeksom barvne reprodukcije (CRI), ki pove, kako realno vidimo barve predmetov pod določeno svetlobo. Najbolj realne barve vidimo pod naravno svetlobo (CRI 100). Svetila z nizkim CRI (pod 80) lahko povzročijo izkrivljanje barv in zmanjšajo privlačnost prostora.

Za prilagodljivost in udobje osvetlitve prostora je priporočljivo izbrati svetila z možnostjo regulacije jakosti svetlobe (dimming). Tako lahko spreminjamo intenziteto in atmosfero prostora glede na potrebe in razpoloženje. Za regulacijo svetlobe se lahko uporabljajo stikala z vgrajenim regulatorjem (dimmerji), daljinski upravljalniki ali pametni sistemi.

Za izdelavo projekta osvetlitve je priporočljivo sodelovati s strokovnjaki za oblikovanje razsvetljave, ki imajo znanje in izkušnje za ustvarjanje optimalnih rešitev za vaš interier. Strokovnjaki za oblikovanje razsvetljave vam bodo pomagali pri izbiri najprimernejših svetil glede na funkcijo, stil in proračun prostora. Prav tako vam bodo pripravili vso potrebno dokumentacijo za izvedbo projekta ter nadzirali kakovost izvedbe na gradbišču.

Izbor sanitarne opreme in vseh podometnih elementov

Sanitarna oprema je pomemben del vsake kopalnice ali sanitarnega prostora, saj vpliva na funkcionalnost, estetiko in udobje. Med sanitarno opremo spadajo tudi podometni elementi, ki so skriti za steno in omogočajo namestitev stenskih WC-školjk, bidejev, umivalnikov, pisoarjev, tušev ali pip. Podometni elementi so sestavljeni iz kovinskega okvirja, ki nosi težo sanitarnih elementov, podometnega splakovalnika, ki zagotavlja učinkovito splakovanje z malo vode, sprožilne tipke, ki omogoča izbiro med dvokoličinskim ali enokoličinskim splakovanjem, ter podometnega mešalnega elementa, ki omogoča nastavitev temperature in pretoka vode.

Podometni elementi imajo številne prednosti pred klasičnimi sanitarnimi elementi, ki so nameščeni na tleh ali na steni. Nekatere od teh prednosti so:

 • Prihranek prostora in večja prostornost kopalnice
 • Boljša higiena in lažje čiščenje
 • Sodoben in eleganten videz
 • Možnost prilagoditve višine sanitarnih elementov
 • Zvočna izolacija in tiho delovanje
 • Dolga življenjska doba in enostavno vzdrževanje

Za uspešno vgradnjo podometnih elementov je potrebno upoštevati nekaj pomembnih dejavnikov, ki lahko vplivajo na kakovost in trajnost rešitve. Ti dejavniki so:

 • Poznavanje gradnje objekta in vgradnje elementov
 • Konkreten izbor sanitarne opreme vseh podometnih elementov
 • Kvaliteta materialov in tehnik gradnje
 • Strokovnost izvajalca in nadzor nad delom

Poznavanje gradnje objekta in vgradnje elementov je ključno za pravilno načrtovanje in izvedbo podometnih elementov. Glede na vrsto gradnje (mokra ali suha) se lahko uporabljajo različni tipi podometnih elementov, ki se razlikujejo po načinu montaže, dimenzijah in obliki. Prav tako je pomembno upoštevati debelino stene, v katero se bodo vgradili podometni elementi, ter razdaljo med njimi in drugimi instalacijami (vodovod, elektrika, prezračevanje). Pri tem je potrebno slediti navodilom proizvajalca podometnih elementov in uporabljati ustrezna orodja in pripomočke.

Konkreten izbor sanitarne opreme vseh podometnih elementov je pomemben za zagotavljanje optimalne funkcionalnosti in estetike kopalnice. Pri tem je potrebno upoštevati dimenzije, obliko, barvo in material sanitarnih elementov (WC-školjka, bide, umivalnik, pisoar, tuš ali pipa), ki se morajo ujemati z dimenzijami, obliko, barvo in materialom podometnih elementov (okvir, splakovalnik, tipka in mešalnik). Prav tako je potrebno upoštevati stil in dizajn kopalnice ter želje in potrebe naročnika. Pri tem je priporočljivo izbrati kakovostno sanitarno opremo priznanih blagovnih znamk , ki zagotavljajo visoko stopnjo udobja, varnosti in trajnosti.

Kvaliteta materialov in tehnik gradnje je pomembna za zagotavljanje dolge življenjske dobe in enostavnega vzdrževanja podometnih elementov. Pri tem je potrebno uporabljati materiale, ki so odporni na vlago, korozijo, mehanske poškodbe in temperaturne spremembe. Prav tako je potrebno uporabljati tehnik gradnje, ki zagotavljajo zrakotesnost, toplotno izolacijo, stabilnost in varnost podometnih elementov. Pri tem je potrebno upoštevati standarde kakovosti in varnosti ter skrbeti za čistočo delovišča.

Strokovnost izvajalca in nadzor nad delom sta pomembna za zagotavljanje kakovostne izvedbe podometnih elementov. Pri tem je potrebno izbrati izvajalca, ki ima izkušnje reference v vgradnji podometnih elementov ter ponuja tudi storitve projektiranja interierja. Na ta način lahko dobimo celostno rešitev za našo kopalnico ali sanitarni prostor, ki bo upoštevala vse tehnične zahteve ter estetske preference. Prav tako je potrebno nadzirati delo izvajalca ter preveriti njegovo skladnost z načrtom ter dogovorjenimi standardi.

Podometni elementi so sodobna rešitev za ureditev kopalnice ali sanitarnega prostora, ki omogoča prihranek prostora, boljšo higieno, lepši videz ter nižjo porabo vode. Za uspešno vgradnjo podometnih elementov pa je potrebno upoštevati nekaj pomembnih dejavnikov, med katerimi sta ključna poznavanje gradnje objekta in vgradnje elementov ter konkreten izbor sanitarne opreme vseh podometnih elementov. Zato je priporočljivo izbrati arhitekturni biro, ki ima izkušnje reference v projektiranju interierja ter ponuja tudi storitve vgradnje podometnih elementov. Tako lahko dobimo najbolj optimalno zasnovan projekt za našo kopalnico ali sanitarni prostor.

Vgradnja HL odduhov na zaključke sanitarnih vertikal

Sanitarne vertikale so cevovodi, ki povezujejo sanitarno opremo (WC-školjke, bideje, umivalnike, pisoarje, tuše ali pipe) z glavnim kanalizacijskim sistemom. Sanitarne vertikale morajo biti pravilno zasnovane in izvedene, da zagotavljajo učinkovito odvajanje odpadne vode in preprečujejo nastanek neprijetnih vonjav, hrupa ali zamašitev.

Za pravilno delovanje sanitarnih vertikal je potrebno zagotoviti tudi ustrezno prezračevanje. Prezračevanje omogoča izenačevanje tlaka v cevovodih in preprečuje nastanek podtlaka ali nadtlaka, ki lahko povzročita sesanje ali izpihovanje vode iz sifonov. Sifoni so naprave, ki preprečujejo prehod zraka iz kanalizacije v bivalne prostore in s tem širjenje neprijetnih vonjav.

Prezračevanje sanitarnih vertikal se lahko izvede na več načinov. Najpogostejši način je vgradnja prezračevalnih cevi, ki se priključijo na zgornji del sanitarnih vertikal in se vodijo do strehe objekta. Na ta način se omogoči odvajanje zraka iz kanalizacije v atmosfero. Vendar pa ta način prezračevanja ni primeren za pasivne hiše, saj povzroča dodatne toplotne izgube skozi streho in zmanjšuje energetsko učinkovitost objekta.

Zato je za pasivne hiše boljša rešitev vgradnja HL odduhov na zaključke sanitarnih vertikal. HL odduhi so posebne naprave, ki se namestijo na koncu sanitarnih vertikal in omogočajo prezračevanje le v eno smer. To pomeni, da dovoljujejo izhod zraka iz kanalizacije, ko je tlak v cevovodih višji od atmosferskega, vendar preprečujejo vhod zraka v kanalizacijo, ko je tlak v cevovodih nižji od atmosferskega. Na ta način se ohranja ravnotežje tlaka v cevovodih in se preprečuje sesanje ali izpihovanje vode iz sifonov.

Vgradnja HL odduhov na zaključke sanitarnih vertikal ima številne prednosti za pasivne hiše:

 • Zmanjšuje toplotne izgube skozi streho in povečuje energetsko učinkovitost objekta
 • Omogoča krajše in enostavnejše izvedbe sanitarnih vertikal brez potrebe po prezračevalnih ceveh
 • Zagotavlja tiho in neopazno delovanje brez hrupa ali vonjav
 • Preprečuje zamašitve ali poškodbe cevovodov zaradi nepravilnega tlaka
 • Podaljšuje življenjsko dobo sifonov in sanitarnih elementov

Sanitarne vertikale so pomemben del vsake kopalnice ali sanitarnega prostora, saj omogočajo odvajanje odpadne vode in preprečujejo neprijetne vonjave. Za pravilno delovanje sanitarnih vertikal je potrebno zagotoviti tudi ustrezno prezračevanje, ki omogoča izenačevanje tlaka v cevovodih. Za pasivne hiše je najboljša rešitev vgradnja HL odduhov na zaključke sanitarnih vertikal, saj zmanjšujejo toplotne izgube skozi streho in povečujejo energetsko učinkovitost objekta.

Pomembnost poznavanja finalnih materialov

Pri načrtovanju in izvedbi talnih oblog je pomembno, da poznamo lastnosti in zahteve finalnih materialov, kot so parket in keramika. Ti materiali namreč vplivajo na potrebne višine estriha, ločilne elemente, kjer pride do stikovanja dveh materialov ali pa višinskih razlik. Z dobro zasnovanim in usklajenim projektom lahko dosežemo optimalno, boljšo in kvalitetnejšo izvedbo talnih oblog.

Estrih je podlaga za talne obloge, ki mora biti trdna, suha, ravna in čista. Estrih se izvaja v različnih vrstah in debelinah, odvisno od vrste talne obloge, ki jo nameravamo položiti. Estrih mora biti tudi prilagojen sistemu talnega gretja, če ga imamo.

Parket je lesena talna obloga, ki je odporna na obrabo, udarce in praske. Parket je lahko masiven ali večslojen, lepljen ali plavajoče položen. Parket zahteva elastičen estrih, ki je odporen proti gibanju in delovanju lesa. Parket se polaga na estrih z vlažnostjo do 2 %.

Keramika je mineralna talna obloga, ki je odporna na vlago, temperaturne spremembe in kemikalije. Keramika je lahko glazirana ali neglazirana, polirana ali matirana, enobarvna ali vzorčasta. Keramika zahteva trden estrih, ki je mehansko odporen in stabilen. Keramika se polaga na estrih z vlažnostjo do 4 %.

Pri polaganju parketa in keramike je potrebno upoštevati nekaj pomembnih dejavnikov:

 • Višina estriha mora biti prilagojena debelini parketa in keramike ter morebitnim višinskim razlikam med prostori. Višina estriha se lahko spreminja od 4 cm do 8 cm. Pri polaganju parketa na talno gretje mora biti debelina estriha nad cevmi vsaj 3 cm.
 • Ločilni elementi so potrebni tam, kjer pride do stikovanja dveh različnih materialov ali pa višinskih razlik. Ločilni elementi so lahko dilatacijski profili, pragovi ali stopnice. Ločilni elementi omogočajo raztezanje in krčenje materialov ter preprečujejo poškodbe ali pokanje talnih oblog.
 • Pred polaganjem parketa in keramike je potrebno preveriti ravnost estriha s pomočjo aluminijaste letvice. Ravnost estriha ne sme imeti odstopanj večjih od 2 – 3 mm. Če je estrih neraven, ga je potrebno izravnati z izravnalno maso.
 • Pred polaganjem parketa in keramike je potrebno preveriti vlažnost estriha s pomočjo karbidne metode ali elektronskega merilca. Vlažnost estriha ne sme presegati 2 % za parket in 4 % za keramiko. Če je estrih preveč vlažen, ga je potrebno dodatno posušiti z ventilatorji ali grelci.

Poznavanje finalnih materialov, kot so parket in keramika, je pomembno za optimalno, boljšo in usklajeno zasnovo talnih oblog. Ti materiali namreč vplivajo na potrebne višine estriha, ločilne elemente, kjer pride do stikovanja dveh materialov ali pa višinskih razlik. Z dobro zasnovanim in usklajenim projektom lahko dosežemo kvalitetnejšo in natančno izvedbo talnih oblog.

Izbor notranjih vrat

Notranja vrata so pomemben element projekta interierja, saj opravljajo več funkcij. Notranja vrata ločujejo prostore, zagotavljajo zvočno in toplotno izolacijo, varnost in zasebnost. Poleg tega pa notranja vrata prispevajo k estetiki in slogu prostorov, saj so vidna tako z ene kot z druge strani. Pri izbiri notranjih vrat je treba upoštevati več kriterijev, kot so:

 • dimenzije in oblika vrat
 • material in barva vrat
 • način odpiranja in zapiranja vrat
 • vrsta okovja in kljuke vrat
 • stil in dizajn vrat
 • skladnost z arhitekturo in opremo prostorov

Notranja vrata se lahko izdelajo iz različnih materialov, kot so les, steklo, kovina, plastika ali kombinacija le-teh. Vsak material ima svoje prednosti in slabosti glede na trdnost, vzdržljivost, vzdrževanje, izolacijo in ceno. Lesena vrata so najbolj tradicionalna in naravna izbira, ki dajejo toplino in domačnost prostoru. Lesena vrata so lahko masivna ali furnirana, gladka ali reliefna, enobarvna ali večbarvna. Lesena vrata so primerna za različne stile interierja, od klasičnega do modernega. Steklena vrata so moderna in elegantna izbira, ki dajejo prostoru svetlost in prosojnost. Steklena vrata so lahko prozorna ali matirana, enodelna ali večdelna, okvirjena ali brez okvirja. Steklena vrata so primerna za minimalistične in sodobne interierje, kjer prevladujejo svetle barve in čiste linije. Kovinska vrata so trdna in varna izbira, ki dajejo prostoru industrijski in urbani videz. Kovinska vrata so lahko izdelana iz jekla, aluminija ali drugih kovin, ki so lahko lakirane ali prašno barvane. Kovinska vrata so primerna za loft in hi-tech interierje, kjer prevladujejo temne barve in grobi materiali.

Pri izbiri notranjih vrat je treba upoštevati tudi način odpiranja in zapiranja vrat. Notranja vrata se lahko odpirajo na različne načine, kot so:

 • krilna vrata: najpogostejši način odpiranja vrat, ki se odpirajo na eno ali obe strani s pomočjo tečajev
 • drsna vrata: prihranijo prostor pri odpiranju vrat, saj se premikajo po tirnicah vzporedno s steno
 • harmonika vrata: prihranijo prostor pri odpiranju vrat, saj se zlagajo kot harmonika ob strani odprtine
 • preklopna vrata: omogočajo prehod skozi vrata v obe smeri s pomočjo vzmeti
 • rotacijska vrata: omogočajo prehod skozi vrata brez odpiranja s pomočjo rotacijskega mehanizma

Pri izbiri notranjih vrat je treba upoštevati tudi stil in dizajn vrat. Notranja vrata se lahko razlikujejo po obliki, vzorcu, okrasu in drugih detajlih, ki ustvarjajo različne vtise. Notranja vrata se lahko prilagodijo različnim stilom interierja, kot so:

 • rustikalni stil: zaznamujejo ga lesena vrata z grobo obdelavo, reliefnimi vzorci ali kovinskimi okraski
 • romantični stil: zaznamujejo ga lesena ali steklena vrata z nežnimi barvami, cvetličnimi motivi ali vitraži
 • klasični stil: zaznamujejo ga lesena ali steklena vrata z elegantnimi linijami, profiliranimi okvirji ali intarzijami
 • moderni stil: zaznamujejo ga lesena, steklena ali kovinska vrata z minimalističnimi oblikami, gladkimi površinami ali geometrijskimi vzorci

Notranja vrata se lahko razlikujejo tudi po vrsti nasadil in podbojev, ki vplivajo na način odpiranja in zapiranja vrat ter na videz vrat in stene. Nasadila so tečaji, ki povezujejo vrata s podbojem ali steno. Podboji so okvirji, ki obdajajo odprtino za vrata in služijo za pritrditev nasadil in tesnjenje vrat. Nasadila in podboji se lahko izdelajo iz različnih materialov, kot so les, kovina, plastika ali kombinacija le-teh. Nasadila in podboji se lahko razvrstijo v naslednje vrste:

 • vidna nasadila: so tečaji, ki so vidni na obeh straneh vrat in podboja; so najpogostejša in najcenejša vrsta nasadil; omogočajo enostavno montažo in demontažo vrat; so lahko različnih oblik in barv
 • skrita nasadila: so tečaji, ki so skriti v notranjosti vrat in podboja; so bolj estetska in elegantna vrsta nasadil; omogočajo boljše tesnjenje in zvočno izolacijo vrat; zahtevajo natančno montažo in nastavitev vrat
 • leseni podboji: so okvirji iz lesa ali iverala, ki se pritrdijo na steno z mozniki ali lepilom; so najbolj tradicionalna in naravna vrsta podbojev; ustrezajo lesenim vratom različnih stilov; so lahko gladki ali profilirani, enobarvni ali večbarvni
 • kovinski podboji: so okvirji iz jekla ali aluminija, ki se pritrdijo na steno z mozniki ali lepilom; so moderna in trdna vrsta podbojev; ustrezajo kovinskim ali steklenim vratom minimalističnega dizajna; so lahko lakirani ali prašno barvani
 • skriti podboji: so okvirji iz kovine ali plastike, ki se vgradijo v steno med gradnjo ali prenovo; so najbolj estetska in diskretna vrsta podbojev; ustrezajo vsem vrstam vrat brez okvirja; omogočajo popolno zlitje vrat in stene

Notranja vrata z vidnimi ali skritimi nasadili ter različnimi vrstami podbojev ponujajo različne možnosti za oblikovanje interierja. Pri izbiri nasadil in podbojev je treba upoštevati tako funkcionalne kot estetske vidike ter usklajenost z arhitekturo in opremo prostorov.

Osnovne višine vrat in opcije po želji
Osnovna višina notranjih vrat je običajno 200 ali 210 cm, širina pa je odvisna od velikosti odprtine. Standardne širine vrat so 60 cm, 70 cm, 80 cm ali 90 cm. Vendar pa je možno naročiti tudi vrata po meri, ki se prilagodijo specifičnim potrebam in željam naročnika. Tako lahko izberemo višjo ali nižjo višino vrat, ožjo ali širšo širino vrat, enokrilna ali dvokrilna vrata, drsna ali krilna vrata itd.

Pri izbiri višine vrat je potrebno upoštevati višino stropa, višino talne obloge, višino estriha in morebitne višinske razlike med prostori. Pri izbiri širine vrat je potrebno upoštevati velikost odprtine, velikost prostora, način odpiranja vrat in morebitne ovire pri odpiranju.

Pomembnost prezračevanja pri pasivni hiši

Pri pasivni hiši je pomembno zagotoviti ustrezno prezračevanje prostorov, saj to vpliva na kakovost zraka, temperaturo, vlago in energetsko učinkovitost objekta.
Mehansko prezračevanje se izvaja s pomočjo ventilatorjev ali rekuperatorjev zraka, ki omogočajo nadzorovan dotok svežega zraka in odvod onesnaženega zraka. Mehansko prezračevanje je neodvisno od zunanjih pogojev (temperatura, veter) in notranjih aktivnosti (kuhanje, prhanje). Mehansko prezračevanje ima več prednosti:

 • Zagotavlja stalni pretok zraka
 • Zmanjšuje toplotne izgube skozi rekuperacijo zraka
 • Preprečuje prepih ali hrup
 • Omogoča filtriranje ali rekuperacijo zraka

Pri mehanskem prezračevanju s rekuperacijo je ključno, da se zagotovi dovolj prostora pod notranjimi vrati za pretok zraka med prostori. To je potrebno zato, ker se zrak v pasivni hiši ne izmenjuje skozi odprtine na fasadi, ampak skozi posebne cevi, ki so povezane z rekuperatorjem. Rekuperator je naprava, ki vrača toploto iz odpadnega zraka nazaj v sveži zrak in tako zmanjšuje toplotne izgube in potrebo po ogrevanju. Da bi rekuperator lahko deloval učinkovito, mora biti zagotovljen zadosten pretok zraka med prostori.

Vratna krila morajo biti distancirana od talne obloge za vsaj 1 cm, da bo prezračevanje z rekuperacijo delovalo normalno. To je potrebno zato, da se omogoči pretok zraka med prostori in prezračevalnim sistemom. Če bi bila vrata tesno zaprta, bi se ustvaril podtlak ali nadtlak v prostoru, kar bi zmanjšalo učinkovitost prezračevanja in rekuperacije. V pasivni hiši je še posebej pomembno, da je prezračevanje z rekuperacijo pravilno načrtovano in izvedeno, saj je to eden od ključnih elementov za zagotavljanje visoke energijske učinkovitosti in bivalnega ugodja.

Če se ne more zagotoviti dovolj prostora pod notranjimi vrati zaradi estetskih ali drugih razlogov, je potrebno v vrata vgraditi rešetko, ki bo omogočala pretok zraka. Rešetka mora biti primerno dimenzionirana glede na potreben pretok zraka.

Prednosti celostnega projektiranja interierja in PZI projekta

Če ste se odločili za gradnjo ali prenovo svojega doma ali poslovnih prostorov, ste se verjetno že srečali z izrazom PZI projekt. PZI projekt je projekt za izvedbo, ki vsebuje vse potrebne podatke in dokumentacijo za gradnjo vašega objekta. PZI projekt obsega arhitekturni del, ki določa zunanji in notranji izgled objekta ter osnovno razporeditev prostorov, ter inštalacijski del, ki določa vse potrebne instalacije za objekt, kot so vodovod, kanalizacija, elektrika, ogrevanje, prezračevanje, klimatizacija itd.

Poleg PZI projekta pa je za uspešno realizacijo vašega objekta pomemben tudi projekt interierja. Projekt interierja je dokument, ki zajema celovito študijo pohištva, razsvetljave, tlakov (talnih oblog), notranjih vrat, suhomontažnih objektov, stropa, obdelave sten, barve sten, dekorativne barve, fototapete, barvno 3D fotorealistično vizualizacijo z realnimi vzorci materialov, video vizualizacijo (sprehod po stanovanju), simulacijo svetlobe s fotometričnimi lastnostmi svetil…
Projekt interierja vam omogoča, da si predstavljate in načrtujete notranjo ureditev prostorov, izbiro pohištva, materialov, barv in osvetlitve. Projekt interierja vam pomaga uskladiti vaše želje in potrebe z arhitekturno zasnovo in tehničnimi zahtevami. S projektom interierja lahko zagotovite, da bo vaš interier funkcionalen, estetski in udoben.

Za najboljši rezultat projekta interierja pa je priporočljivo, da ga izdeluje isti projektivni biro, ki izdeluje tudi PZI projekt. Tako lahko zagotovite celostno in usklajeno rešitev za vaš objekt. Prednosti takšnega načina projektiranja so naslednje:

 • Boljša komunikacija in koordinacija med arhitekti in notranjimi oblikovalci. Če delajo v istem biroju, lahko lažje sodelujejo in se posvetujejo o najprimernejših rešitvah za vaš objekt. Tako se izognete morebitnim nesporazumom ali konfliktom med različnimi izvajalci.
 • Boljša funkcionalnost in optimizacija prostorov. Če arhitekti in notranji oblikovalci delajo skupaj že od same idejne zasnove objekta, lahko bolje prilagodijo tlorisno razporeditev in rabo prostorov glede na vaše želje in potrebe. Tako lahko izkoristite vsak centimeter prostora in ga naredite bolj funkcionalnega in prijetnega.
 • Boljša uskladitev elementov interierja z ostalimi deli PZI projekta. Če notranji oblikovalci poznajo arhitekturno zasnovo in tehnične zahteve objekta, lahko bolje uskladijo elemente interierja z ostalimi deli PZI projekta, kot so konstrukcija, instalacije, ogrevanje, prezračevanje in klimatizacija. Tako lahko preprečite morebitne napake, zamude ali dodatne stroške pri gradnji.
 • Boljša kakovost in estetika interierja. Če notranji oblikovalci poznajo arhitekturno zasnovo in tehnične zahteve objekta, lahko bolje izberejo materiale, barve in svetila za interier. Tako lahko ustvarijo harmoničen in lep interier, ki bo odražal vašo osebnost in stil ter vam nudil maksimalno udobje in užitek.

Projekt interierja je pomemben del celotnega projekta vašega objekta, saj vam omogoča, da si predstavljate in načrtujete notranjo ureditev prostorov, izbiro pohištva, materialov, barv in osvetlitve. Projekt interierja vam pomaga uskladiti vaše želje in potrebe z arhitekturno zasnovo in tehničnimi zahtevami. S projektom interierja lahko zagotovite, da bo vaš interier funkcionalen, estetski in udoben.

Za najboljši rezultat projekta interierja pa je priporočljivo, da ga izdeluje isti projektivni biro, ki izdeluje tudi PZI projekt. Tako lahko zagotovite celostno in usklajeno rešitev za vaš objekt. Prednosti takšnega načina projektiranja so boljša komunikacija in koordinacija med arhitekti in notranjimi oblikovalci, boljša funkcionalnost in optimizacija prostorov, boljša uskladitev elementov interierja z ostalimi deli PZI projekta ter boljša kakovost in estetika interierja.

Pomen poznavanja dinamike gradnje in načinov izdelave za projektanta interierja

Projektant interierja ni le oseba, ki zna lepo in funkcionalno opremiti prostor, ampak je tudi oseba, ki mora poznati dinamiko gradnje in načine izdelave elementov interierja. To pomeni, da mora biti seznanjen z različnimi fazami gradnje, z zahtevami in standardi za gradbeno dokumentacijo, z materiali in tehnikami za izdelavo pohištva in ostale opreme ter z načinom dela in komunikacije z izvajalci in nadzorniki. Le tako lahko projektant interierja zagotovi kakovostno in uspešno realizacijo svojega projekta.

Poznavanje dinamike gradnje in načinov izdelave za projektanta interierja ima več prednosti:

 • Omogoča boljšo prilagoditev projekta interierja glede na arhitekturno zasnovo in tehnične zahteve objekta. Če projektant interierja pozna potek gradnje in načine izdelave elementov interierja, lahko bolje uskladi svoj projekt z ostalimi deli PZI projekta. Tako lahko prepreči morebitne konflikte ali nekompatibilnosti med elementi interierja in konstrukcijo, instalacijami, ogrevanjem, prezračevanjem in klimatizacijo.
 • Omogoča boljšo optimizacijo prostorov in elementov interierja. Če projektant interierja pozna potek gradnje in načine izdelave elementov interierja, lahko bolje izkoristi vsak centimeter prostora in ga naredi bolj funkcionalnega in prijetnega. Tako lahko na primer predvidi optimalno razporeditev pohištva, vgradne omare ali police, ki bodo ustrezale dimenzijam prostora in potrebam uporabnikov. Prav tako lahko na primer predvidi optimalno višino stropa, ki bo omogočala dovolj svetlobe in zraka v prostoru.
 • Omogoča boljšo izbiro materialov in tehnik za izdelavo elementov interierja. Če projektant interierja pozna potek gradnje in načine izdelave elementov interierja, lahko bolje izbere materiale in tehnike za izdelavo elementov interierja, ki bodo omogočile boljšo funkcionalnost in estetiko. Tako lahko na primer izbere tehnike, ki omogočajo boljšo izrabo prostora, kot so vgradno pohištvo, zložljive mize ali stoli, viseče luči ali police. Prav tako lahko na primer izbere tehnike, ki omogočajo boljšo prilagodljivost in udobje, kot so nastavljive višine ali nakloni pohištva, regulacija svetlobe ali temperature, pametni sistemi ali senzorji.
 • Omogoča boljšo komunikacijo in sodelovanje z izvajalci in nadzorniki na gradbišču. Če projektant interierja pozna potek gradnje in načine izdelave elementov interierja, lahko bolje komunicira in sodeluje z izvajalci in nadzorniki na gradbišču. Tako lahko lažje prenese svoje ideje in zahteve ter spremlja kakovost in skladnost izvedbe s projektom. Prav tako lahko lažje rešuje morebitne težave ali spremembe, ki se lahko pojavijo med gradnjo.

Projektiranje interierja v pasivni hiši zahteva posebno pozornost in strokovnost, saj mora upoštevati specifične značilnosti in zahteve te vrste gradnje. Pasivna hiša je namreč zasnovana tako, da porabi minimalno energije za ogrevanje in hlajenje ter zagotavlja visoko kakovost bivalnega okolja. Za to so potrebni posebni materiali in način gradnje, ki omogočajo visoko toplotno izolacijo, zrakotesnost in prezračevanje s rekuperacijo.

Pri projektiranju interierja v pasivni hiši je potrebno poznavanje teh sistemov in njihovega delovanja, da se lahko prilagodi izbira notranjih vrat, talnih oblog, pohištva, razsvetljave in drugih elementov. Ti elementi morajo biti skladni s konceptom pasivne hiše in ne smejo ovirati ali motiti njenega delovanja. Prav tako morajo biti estetski in funkcionalni ter ustvarjati prijetno in zdravo bivalno okolje.

Zaradi teh posebnosti je priporočljivo, da projekt interierja izdela arhitekturni biro, ki izdeluje tudi osnovno projektno dokumentacijo za izvedbo pasivne hiše. Na ta način se zagotovi usklajenost projektov in optimalna zasnova celote. Arhitekturni biro ima namreč potrebno znanje in izkušnje za projektiranje pasivne hiše in njenega interierja ter lahko upošteva vse tehnične, funkcionalne in estetske vidike. S tem se lahko doseže kvalitetna rešitev, ki bo prijetna za uporabnika, obenem pa ne bo vplivala na delovanje sistemov, ki jih ima pasivna hiša.

Dva primera projektov interierja:

Pasivna hiša R

Celostni projekt notranje opreme usklajen s PZI projektno dokumentacijo

Pasivna hiša R0

Celostni projekt notranje opreme usklajen s PZI projektno dokumentacijo

Če se želite prepričati o prednostih individualnega pristopa do projektiranja pasivnih hiš, vam priporočamo, da se obrnete na podjetje Arhem d.o.o., ki v sklopu arhitekturnega biroja ponuja povsem individualni pristop do zasnove projekta, individualno vodenje vsakega projekta in osebni pristop do vsakega, ki jim s sodelovanjem izkaže zaupanje. Podjetje Arhem d.o.o. ima dolgoletne izkušnje in znanje na področju pasivne gradnje in uporablja PHPP metodologijo za izračun energetske bilance. Poleg tega vam lahko ponudijo izvedbo pasivne hiše v sklopu skupine PasivnaGradnja.si, ki bo na podlagi več kot 20 letnih izkušenj na področju pasivne gradnje in dobro izdelane projektne dokumentacijo arhitekturnega biroja Arhem prenesla na gradbišče in jo s pomočjo popolnoma fleksibilnega gradbenega sistema za izvedbo pasivnih hiš TermoLOGiK hitro in natančno prenesla v realnost.

Končni rezultat bo zaradi usklajenega dela in poznavanja vseh segmentov projektiranja in gradnje najboljši za dano lokacijo, za izražene želje naročnika in ekonomski okvir v katerega je objekt postavljen.

Članki o Pasivni hiši in Pasivni gradnji za več in podrobnejše informacije:

Si želite tudi vi takšno izdelavo projektne dokumentacije? Bi gradili Pasivno hišo?

Prosimo izpolnite spodnja polja. V najkrajšem času vas bomo kontaktirali in pomagali pri realizaciji vašega projekta ali pa vam s svetovanjem in nasvetom pomagamo najti pravo rešitev.