Okna za pasivne hiše – dvojna funkcija

Okna imajo pri pasivnih hišah dve zelo pomembni vlogi, saj kljub velikim steklenim površinam zmanjšujejo izgubo toplote in omogočajo pridobivanje sončne toplote.

Sodobna okna vzorno izpolnjujejo to dvojno vlogo – tako se lahko pri oknih za odlično toplotno zaščito, ki se uporabljajo pri pasivnih hišah, dosežejo vrednosti Ug do 0,5 W/m2K. Steklo je sestavljeno iz dveh slojev, ki odbijata infrardečo svetlobo, prostor med stekloma pa je napolnjen z argonom oz. s kriptonom. Tako je temperatura notranje površine stekla skoraj enaka temperaturi zraka v prostoru in radiator pod oknom postane popolnoma odvečen.

Za primerjavo vrednost Ug pri običajnih oknih velikokrat znaša okrog 2 W/m2K. Pri oknih s trojno zasteklitvijo znaša skupna prepustnost energije (g) okrog 50 %, odvisno od premaza in plinskega polnjenja. Z uporabo takih okenskih sistemov je pri hišah v Srednji Evropi, ki so obrnjene proti jugu in malo zasenčene, celo od decembra do februarja pridobivanje toplote višje od izgube toplote. Poleg zasteklitve je treba upoštevati še izolacijo okenskih okvirjev, toplotni most na robovih okenskih stekel in območje stika okna s steno. V nasprotnem primeru bi se ta pozitivno pridobljena toplota takoj ponovno izgubila. Običajni okenski okvirji imajo vrednost Uf med 1,4 in 2,2 W/m2K – izguba je tako več kot dvakrat višja kot pri enaki površini z odlično zasteklitvijo. V primerjavi z običajnimi okenskimi okvirji doseže okvir fiksno zastekljenih oken neverjetno izolacijsko vrednost Uf do 0,69 W/m2K.

Toplotni most predstavljajo zasteklitveni distančniki, ki so običajno iz aluminija. Posebej za pasivne hiše so bili razviti visoko toplotnoizolacijski okenski okvirji, ki zmanjšujejo tudi izgube toplote prek roba stekla. Distančniki Thermico še dodatno zmanjšajo izgube toplote prek roba stekla. Samo pri komponentah s certifikatom se uporabljajo termično optimirani sistemi. Kot pri avtomobilski industriji se vsa okenska stekla za izboljšanje statike zlepijo.

Za konstrukcijo oken za pasivne hiše so bistvena naslednja načela:

  • visokoizolacijska zasteklitev,
  • visokoizolacijski okvir,
  • termično optimiran robni spoj,
  • strokovna, termično optimirana vgradnja.

Komponente s certifikatom pasivne hiše

Za zagotavljanje visoke kakovosti posameznih komponent neodvisni inštitut za pasivne hiše Passivhaus Institut Dr. Wolfgang Feist, Darmstadt postavlja kriterije za komponente za pasivne hiše ter izdelke, ki ustrezajo smernicam, certificira kot “komponente, primerne za pasivne hiše”. Pomembno je, da se lahko standard pasivne hiše doseže tudi s komponentami brez certifikata – pri tem odločilno vlogo igrajo delovanje uporabljenih komponent, potreba po ogrevalni toploti, primarna potreba po energiji in tudi rezultat testa pritiska pri spremembi zraka.

Dodatni teksti o oknih so dostopni na spodnjih povezavah:

Za ogled datotek potrebujete program Acrobat Reader, v kolikor ga nimate nameščenega na vašem računalniku, ga lahko dobite na naslovu: http://www.adobe.com/products/acrobat/

Program je brezplačen.