Termična masa Pasivne hiše in naša klima

Pomen termične mase pri gradnji pasivnih hiš v naši klimatski coni

Termična masa je pomemben dejavnik pri gradnji pasivnih hiš v naši klimatski coni, kjer se spreminja zunanja temperatura. Pasivne hiše so namreč zasnovane tako, da čim bolj učinkovito izkoriščajo sončno energijo in toploto, ki se nabira v notranjosti stavbe, ter zmanjšujejo izgubo toplote skozi stene in streho. Termična masa ima pri tem dvojno vlogo: v poletnih mesecih pomaga ohranjati notranjost stavbe hladno, v zimskih mesecih pa ohranja notranjo temperaturo stabilno.

Pri gradnji pasivne hiše se običajno uporabljajo materiali z visoko termično maso, kot je na primer beton v sklopu gradbenega sistema TermoLOGiK, ki lahko absorbira in shranjuje velike količine toplote. Ko se temperatura zunaj zniža, se notranjost stavbe počasi ohlaja, saj se toplota iz notranjosti prenaša v material stene ali tal, ki ima visoko termično maso. Tako lahko notranjost stavbe ohranja stabilno temperaturo tudi takrat, ko se zunanja temperatura spreminja.

V poletnih mesecih lahko visoka termična masa pomaga ohranjati notranjost pasivne hiše hladno in s tem pripomore k boljšemu bivalnemu ugodju. Ko se temperatura zunaj dvigne, se toplota začne prenašati v notranjost stavbe, vendar pa se lahko zaradi uporabe materialov z visoko termično maso (npr. betona) ta toplota absorbira in shranjuje v stenah in tleh.

Zaradi tega se notranjost stavbe počasi ogreva, kar pomeni, da lahko temperatura v notranjosti ostane stabilna in ni tako nihanja temperature kot v stavbah, ki nimajo visoke termične mase. Poleg tega se zaradi visoke termične mase stavbe ne segrejejo tako hitro kot stavbe z nizko termično maso, kar pomeni, da se notranjost stavbe lahko ohladi ponoči, ko je temperatura zunaj nižja, in se tako pripravi na naslednji vroč dan.

S tem se zmanjša tudi potreba po klimatskih napravah, saj lahko pasivne hiše ohranjajo notranjo temperaturo stabilno in ugodno, tudi brez uporabe klimatskih naprav. To lahko zmanjša stroške za energijo in prispeva k trajnostni gradnji.

Visoka termična masa, ki jo dobimo z uporabo gradbenega sistema TermoLOGiK, lahko v zimskih mesecih prav tako pripomore k boljšemu bivalnemu ugodju v pasivni hiši. Ko se temperatura zunaj spusti, lahko stavba odda toplotno energijo, ki jo je absorbirala med sončnimi dnevi, in tako ohranja notranjo temperaturo stabilno. Zaradi velike količine termične mase gradbenih materialov, kot je beton v sklopu gradbenega sistema TermoLOGiK, ima pasivna hiša sposobnost, da v zimskih mesecih zadrži toploto in jo počasi oddaja v notranjost hiše, tudi ko ogrevanje ni vključeno. To zagotavlja stabilno notranjo temperaturo in bolj udobno bivalno okolje, brez velikih nihanj temperature.

Materiali z visoko termično maso se počasneje ohlajajo kot materiali z nizko termično maso, zato lahko pasivne hiše ohranjajo toploto v notranjosti tudi brez dodatnega ogrevanja. Poleg tega lahko termična masa pomaga prihraniti energijo, saj se lahko zmanjša količina energije, ki jo potrebujejo ogrevalni sistemi, da bi ohranili notranjo temperaturo na želeni ravni.

Pri načrtovanju pasivne hiše z visoko termično maso je pomembno upoštevati tudi druge dejavnike, kot so izolacija, prezračevanje in orientacija glede na sonce, da bi zagotovili, da bo stavba učinkovito izkoriščala sončno energijo in zmanjšala izgube toplote. V kombinaciji s pravilno načrtovanimi ogrevalnimi sistemi in prezračevanjem lahko visoka termična masa zagotavlja udobno bivalno okolje skozi celo leto.

Učinek termične mase v poletnih mesecih:

Učinek termične mase v zimskih mesecih:

Zakaj je pomembno izbrati gradbeni sistem, ki omogoča izvedbo pasivne hiše z veliko termično maso?

Pasivne hiše z veliko termično maso imajo običajno višjo termostabilnost, kar pomeni, da so bolj odporne na temperaturne spremembe in zadržujejo notranjo temperaturo bolj konstantno skozi vse leto. To pomeni, da se boste v poletnih mesecih počutili bolj udobno in osveženo, medtem ko boste v zimskih mesecih uživali v toploti in udobju.

Poleg tega imajo hiše z veliko termično maso tudi nižje stroške ogrevanja in hlajenja, saj njihova visoka toplotna kapaciteta omogoča shranjevanje toplote v zidovih in talni konstrukciji ter s tem ohranja stabilno temperaturo v hiši. Takšna hiša ima tudi manjše nihanje temperature v notranjosti, kar pomeni, da se lahko uporabljajo manjši ogrevalni in hladilni sistemi, kar vodi v nižje stroške za energijo.

Poleg tega imajo pasivne hiše z veliko termično maso daljšo življenjsko dobo, saj so bolj odporne na vremenske razmere in notranje spremembe temperature. Zato je pomembno izbrati gradbeni sistem, ki omogoča izvedbo takšne hiše, saj bo zagotovil kakovostno gradnjo in trajnostno bivalno okolje.

Kako se izračuna Termična masa gradbenega materiala:

Termična masa gradbenega materiala se izračuna kot produkt gostote materiala (ρ), specifične toplote materiala (c) ter njegove debeline (d). Matematično izraženo:

Tm = ρ x c x d

Kjer:

  • Tm predstavlja termično maso materiala, izraženo v J/m²K
  • ρ predstavlja gostoto materiala, izraženo v kg/m³
  • c predstavlja specifično toploto materiala, izraženo v J/kgK
  • d predstavlja debelino materiala, izraženo v metrih

V praksi se termična masa ne izračuna za vsak posamezni gradbeni material, temveč za celotno konstrukcijo ali stavbo, v katero so vključeni različni gradbeni materiali. V tem primeru se termična masa izračuna kot vsota termičnih mas posameznih gradbenih elementov, ponderirana s površinami posameznih elementov.

Izračun termične mase je pomemben za oblikovanje učinkovitih pasivnih hiš, saj lahko z uporabo gradbenih materialov z večjo termično maso dosežemo bolj stabilno notranjo temperaturo in s tem povečamo udobje bivanja ter zmanjšamo porabo energije za ogrevanje in hlajenje.

Zakaj je gradbeni sistem TermoLOGiK prava izbira za gradnjo vrhunskih pasivnih hiš?

Gradbeni sistem TermoLOGiK je visoko kakovosten gradbeni sistem, ki je idealna izbira za gradnjo pasivnih hiš z visoko termično maso. Sistem TermoLOGiK je zasnovan z namenom, da zagotovi izjemno visoko energetsko učinkovitost, hkrati pa ohranja visoko raven udobja in zdravja v notranjosti hiše. Nekatere od prednosti gradbenega sistema TermoLOGiK za gradnjo pasivnih hiš z visoko termično maso so:

  1. Brez toplotnih mostov: gradbeni sistem TermoLOGiK je zasnovan brez toplotnih mostov, kar pomeni, da se preprečujejo izgube toplote skozi stene in druge gradbene elemente. S tem se zmanjša potreba po dodatni izolaciji in izboljša energetska učinkovitost pasivne hiše.
  2. Velika toplotna masa: gradbeni materiali, ki se uporabljajo v gradbenem sistemu TermoLOGiK, imajo veliko toplotno maso, kar omogoča, da hiša ohranja stabilno notranjo temperaturo. To pomeni, da se bivanje v pasivni hiši z gradbenim sistemom TermoLOGiK poleti ne bo pregrevalo, pozimi pa ne bo prehladno.
  3. Zdravo bivalno okolje: gradbeni materiali, ki se uporabljajo pri gradnji pasivne hiše z gradbenim sistemom  TermoLOGiK, so zdravi in naravni, kar zagotavlja visoko kakovost bivalnega okolja. To pomeni, da so pasivne hiše z gradbenim sistemom TermoLOGiK primerne za ljudi z občutljivimi pljuči in alergijami.
  4. Enostavna gradnja: gradbeni sistem TermoLOGiK je zasnovan tako, da je gradnja pasivne hiše hitra in enostavna. S tem se zmanjša čas gradnje in stroški gradnje, hkrati pa se zagotovi visoka kakovost končnega izdelka.
  5. Ugodna cena: kljub visoki kakovosti gradbenega sistema TermoLOGiK, so cene gradnje pasivnih hiš z uporabo tega gradbenega sistema konkurenčne.
  6. Trpežnost in varnost: Gradbeni sistem TermoLOGiK zagotavlja trpežne in varne stavbe, ki lahko zdržijo različne vremenske razmere in se lahko uporabljajo dolga leta.

Če se odločate za gradnjo pasivne hiše, razmislite o gradbenem sistemu, ki omogoča visoko termično maso. Visoka termična masa bo izboljšala notranje bivalno udobje in energetsko učinkovitost vaše hiše. Sistem TermoLOGiK je idealna izbira za gradnjo pasivnih hiš z visoko termično maso. S tem gradbenim sistemom boste dosegli vrhunsko energetsko učinkovitost in zdravo notranje bivalno okolje. Vse to bo prispevalo k izboljšanju vašega življenjskega standarda in udobja, obenem pa zmanjšalo vaše stroške ogrevanja in hlajenja. Z gradnjo pasivne hiše z veliko termično maso boste prispevali tudi k zmanjševanju izpustov toplogrednih plinov in s tem ohranjanju okolja za prihodnje generacije. Zato razmislite o gradnji pasivne hiše z veliko termično maso in si zagotovite zdravo in udobno bivanje v prihodnosti.

Avtor: Alen Mladinov univ.dipl.inž.arh ZAPS 1244

Več o podobni tematiki:

Kako vam lahko pomagamo?

Prosimo izpolnite spodnja polja. V najkrajšem času vas bomo kontaktirali in pomagali pri realizaciji vašega projekta ali pa vam s svetovanjem in nasvetom pomagamo najti pravo rešitev.

Katero področje naših storitev vas zanima? *