Pasivna hiša A&M- Cres2023-06-05T20:09:34+02:00

Project Description

Pasivna hiša A&M- Cres

Pasivna hiša A&M-Cres je sodoben in okolju prijazen objekt, ki združuje udobje in varčnost. Hiša je zasnovana tako, da izkorišča naravne vire energije in zmanjšuje potrebo po ogrevanju in hlajenju. Hiša ima dve etaži: pritličje, kjer se nahajajo dnevni prostori in delovni kabinet, ter nadstropje, kjer so spalnice in sanitarije. Velikost objekta cca 198 m2. Hiša je obdana z velikimi okni, ki omogočajo dostop do naravne svetlobe in svežega zraka. Hiša ima tudi nadstrešek za avtomobile in bazen z morsko vodo na terasi. Hiša je grajena z visokokakovostnim gradbenim sistemom TermoLOGiK, ki zagotavlja izjemno toplotno izolacijo, termostabilnost in trajnost. Zunanji zidovi imajo nizko toplotno prehodnost U=0,089 W/m2K, kar pomeni, da hiša porabi zelo malo energije za vzdrževanje prijetne temperature. Pasivna hiša A&M-Cres je primer odlične arhitekture, ki spoštuje naravo in potrebe ljudi.

Izjemna lokacija v prvi vrsti do morja na otoku Cres. Objekt smo zasnovali na način, da je v celoti orientiran proti morju, ki je v tem primeru na JZ strani objekta. Dostop do objekta omogoča da smo prostor za gradnjo razdelili na dva dela. Obcestni del, kjer smo organizirali vhod z nadstreškom in in konzolnim previsom preko vhoda v hišo in JZ del, kjer je zunanja terasa z bazenom in pogledom na plažo in morje.

Notranja zasnova objekta povzema zgoraj navedena izhodišča lokacije. Vsi dnevni prostori pritličja so orientirano s pogledom proti morju. V pritličju smo zasnovali veliko kuhinjo z jedilnico, ki je osrednji del dnevnega dela in dnevno sobo, ki je del istega prostora. Tako kuhinja z jedilnico, kot dnevna soba imata možnost povezanosti z zunanjim delom objekta, s teraso in bazenom, preko dveh velikih drsnih sten, z nultim pragom, ki omogočata nemoten prehod in prenos dogajanja iz objekta na prijetno teraso. Terasa z bazenom, ki je idealna za sprostitev in uživanje v soncu in razgledu. Terasa je delno pokrita s pergolo, ki nudi prijetno senco in zasebnost. V pritličju imamo poleg dnevnega dela še precej velik delovni kabinet, ki ima svojo, ločeno teraso s pergolo in omogoča popolnoma ločeno delovanje od ostalega dela pritličja in dogajanja ga glavni terasi objekta.

V nadstropju sta dve otroški sobi, ki imata svojo ločeno kopalnico, spalnica z garderobno sobo in svojo kopalnico in še dodatna soba, ki je lahko soba za goste ali pa dodaten delovni kabinet. Stopnišče je postavljeno ob SV steno steno objekta in je del dnevnega dela v pritličju obenem pa preko okna v nadstropju na SV strani omogoča difuzno osvetlitev prostorov v nadstropju in pritličju.

Naš projekt je bil zasnovan tako, da izkoristi prednosti lokacije in ponudi največje možno udobje in kakovost bivanja. Pasivna hiša je tudi prijazna do okolja, saj poleg svoje energetske varčnosti uporablja deževnico za zalivanje vrta in uporabo v WC kotličkih. Hiša je popolna izbira za vse, ki si želijo živeti v harmoniji z naravo in uživati v lepotah otoka Cres.

Pasivna hiša je postavljena na temeljno ploščo, ki je s spodnje strani in po obodu izolirana s penjenim steklom.

Energetika objekta je zasnovana s toplotno črpalko, ki skrbi za ogrevanje sanitarne vode in ogrevanje objekta preko aktivacije betona. V objektu je seveda predvidena izvedba prezračevalnega sistema z rekuperacijo. V objektu bomo integrirali poseben način za izvedbo temperiranja (hlajenja in gretja) na način aktivacije betona. Objekt bo izveden z uporabo gradbenega sistema TermoLOGiK in ima kot tak izjemno termostabilnost, saj izkorišča pozitivni učinek termične mase, ki jo ta sistem omogoča.

Na objektu je predvidena postavitev fotovoltaične elektrarne s katero bo objekt na letni ravni naredil več energije, kot jo bo potreboval za svoje obratovanje. V tem je objekt v kategoriji Plus Energijske hiše. Takšen objekt je primer dobre prakse in zgled za trajnostno gradnjo, ki prispeva k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov in povečanju energetske neodvisnosti.

Energetska bilanca objekta je 5,8 kWH/m2a.

Leto gradnje: 2025

Več o aktivaciji betona dostopno tule: Aktivacija Betona 
Več o pomenu termične mase v pasivni hiši: Pomen termične mase
Več o pomenu mase v objektu za toplotno stabilnost pa tule: Pomenu mase v objektu

Gradbeni sistem: TermoLOGiK
Izolacija talne plošče: PenjenoSteklo.si
Izvedba talne plošče: TemeljnaPlosca.si 

Projektant:
ARHEM d.o.o. – Pasivna Arhitektura  ->  ARHEM.si
Odgovorni vodja projekt: Alen Mladinov univ.dipl.inž.arh.      ZAPS 1244

Izvajalec:
PasivnaGradnja.si  –  PasivnaGradnja.si
Jarška cesta 49, 1000 Ljubljana
(izvedba objekta, strojne in elektro inštalacije)

Vizualizacija projekta:

Več o ostalih naših projektih si lahko pogledate na spodnjih povezavah:

Veseli bomo tudi vašega maila ali klica:

Več o tematiki Pasivne hiše in Pasivne gradnje:

Si želite Pasivno hišo? Lahko vam pomagamo.

Prosimo izpolnite spodnja polja. V najkrajšem času vas bomo kontaktirali in pomagali pri realizaciji vašega projekta ali pa vam s svetovanjem in nasvetom pomagamo najti pravo rešitev.

Katero področje naših storitev vas zanima? *

Delite to vsebino, Izberite željeno Platformo!

Go to Top