Fotovoltaika je veda, ki preučuje pretvorbo energije svetlobe v električno energijo, beseda fotovoltaika pa izvira iz grške besede »phos«, ki pomeni svetloba in končnice »volt«, po pionirju Alessandro Volta. Bistvo fotovoltaike je, da fotovoltaični materiali in naprave pretvarjajo svetlobno energijo v električno energijo, prva znanstvena odkritja fotonapetostnega pojava pa segajo že v leto 1839. Danes je fotovoltaika ena izmed najhitreje razvijajočih panog v svetovnem gospodarstvu in v porastu, vse bolj pa se pojavlja tudi v vsakodnevnem življenju. Bistvo fotovoltaike je, da uporabnikom zagotavlja zeleni vir energije, saj za svoje delovanje uporablja energijo sonca, ki je obnovljiv.

Potencial, ki ga omogoča sonce absolutno presega vse potrebe človeštva po energiji, saj sonce že v eni uri pošlje na Zemljo toliko energije, kot je potrebna za človeštvo v enem letu. Sonce je obnovljiv vir z neizmernim potencialom uporabe, dostopen in ekološko sprejemljiv. Vse bolj pa postaja njegova izraba v fotovoltaiki cenovno konkurenčna in dostopna širši javnosti, odlikuje pa jo še nezahtevnost vzdrževanja, varnost in dolgotrajna uporaba.


 fotovoltaicni solarni sistemi – ARHEM doo

 

Za ogled datotek potrebujete program Acrobat Reader, v kolikor ga nimate nameščenega na vašem računalniku, ga lahko dobite na naslovu: http://www.adobe.com/products/acrobat/

Program je brezplačen.