Pasivna hiša K&K – Rakovlje – JZ in JV stran objekta

Pasivna hiša K&K – Rakovlje – JZ in JV stran objekta

Pogled na vhodni del objekta kjer je preplet pritlične kubusne lamele v katero je vkomponiran nadstrešek, lopa in letna kuhinja in kubusa objekta, ki je s tem kubusom delno odmaknjen od ceste in vhodnega dvorišča. Kubusna lamela tudi omogoča večjo intimo ob izhodu iz dnevnega dela objekta in služi kot delna zaslomba s strani ceste.

Projekt obravnava izvedbo Pasivne hiše v gabaritu P+M. Velikost objekta cca 164 m2 + nadstrešek za parkiranje dveh vozil cca 41 m2. Ob nadstrešku je še lopa 5,5 m2 in nadkrita letna kuhinja s teraso – cca 20,5 m2. Ves ta nižji servisnih objektov na vhodnem delu je konstrukcijsko in termično popolnoma ločen od osnovnega objekta.  V s sklopu nadstreška je tudi nadkrit vhod v objekt. Ovoj objekta – zunanji zidovi so izvedeni z gradbenimi sistemom za gradnjo Pasivnih hiš: TermoLOGiK. U vrednost zunanje stene je U=0,089 W/m2K. Primerjavo z ostalimi sistemi gradnje si lahko pogledate tule: Primerjava LOGiK500.

Pasivno hišo smo zasnovali kot preplet osnovnega kubusa objekta, ki je izveden v pasivnem standardu, s servisnim pritličnim delom na JZ strani objekta. To je vhodna – cestna stran. Z dodatkom te horizontalne lamele servisnih prostorov smo pripomogli k vizualnemu znižanju osnovnega volumna objekta. Zaradi zahtev prostorskega plana smo bili primorani k izvedbi zgornje etaže s kolenčnim zidom – mansarda. Posledično smo na JV strani naredili linijsko frčado in z njo zagotovili osončenost dveh otroških sob in spalnice. V nižji del mansdarde pa smo umestili servisne prostore (kopalnica, garderoba in stopnišče). V pritličju hiše so dnevni prostori z dodatnim delovnim kabinetom, ki se lahko spremeni v sobo za goste ali pa samostojno sobo – spalnico, če bi bilo to potrebno.

Ovoj objekta je v celoti zasnovan z uporabo gradbenega sistema TermoLOGiK. Medetažna plošča je v AB izvedbi in s tem pripomore k termostabilnosti objekta. Posebnost tega objekta je, da je tudi plošča nad mansardo izvedena v AB izvedbi. tako ravni del, kot poševnine. To še dodatno pripomore k izredni termostabilnosti objekta in zmanjšanim temperaturnim nihanjem v objektu. Predvsem mansard imajo v klasični (leseni) izvedbi v poletnim mesecih probleme s pregrevanjem.

Nad pritličnim, obcestnim delom, je predvidena izvedba dodatne terase, ki je dostopna iz nadstropja objekta. Na tem segmentu je predvidena izvedba steklene ograje, ki ne pokvari geometrijsko čiste poteze tega pritličnega kubusa, ki je postavljen v prečni smeri objekta.

Objekt je postavljen na temeljno ploščo, ki je s spodnje strani in po obodu izolirana s penjenim steklom.

Energetika objekta je zasnovana s toplotno črpalko, ki skrbi za ogrevanje sanitarne vode in ogrevanje objekta preko aktivacije betona. V objektu je seveda predvidena izvedba prezračevalnega sistema z rekuperacijo. V objektu bomo integrirali poseben način za izvedbo temperiranja (hlajenja in gretja) na način aktivacije betona. Objekt bo izveden z uporabo gradbenega sistema TermoLOGiK in ima kot tak izjemno termostabilnost, saj izkorišča pozitivni učinek termične mase, ki jo ta sistem omogoča. Ker je objekt zasnovan kot pasivna hiša mora zagotoviti zrakotesno izvedbo ovoja, kar je z uporabo gradbenega sistema TermoLOGiK enostavna rešitev.

Projekt temelji na individualnem pristopu, ki zajema izdelavo projektne dokumentacije in spremljanje celotnega procesa od začetnih pogovorov in skic do končne realizacije objekta na parceli investitorja.

Energetska bilanca objekta PHPP je 9,1 kWH/m2a.

Leto gradnje: 2023

Projektant:
ARHEM d.o.o. – Pasivna Arhitektura  ->  ARHEM.si
Odgovorni vodja projekt: Alen Mladinov univ.dipl.inž.arh.      ZAPS 1244

Izvajalec:
PasivnaGradnja.si  –  PasivnaGradnja.si
Jarška cesta 49, 1000 Ljubljana
(izvedba objekta, strojne in elektro inštalacije)

Veseli bomo tudi vašega maila ali klica:

Več o ostalih naših projektih si lahko pogledate na spodnjih povezavah:

By |2023-04-25T13:56:58+02:0012 aprila, 2023|Categories: Nerazporejeno|Komentarji so izklopljeni za Pasivna hiša K&K – Rakovlje – JZ in JV stran objekta

Delite to vsebino, Izberite željeno Platformo!

About the Author:

Go to Top