Pasivna hiša BI – Ljubljana – južna stran objekta

Pasivna hiša BI – Ljubljana – južna stran objekta

Prikaz južnega dela pasivne hiše, kjer je terasa nadkrita s pergolo, ki omogoča, da se dnevni del objekta iz notranjosti razširi v zunanji del. V pritličju so vsi bivalni deli objekta vezani na teraso. Zaradi želje po res veliki kuhinji z jedilnico smo ta segment objekta na nivoju pritličja povečali in ga potegnili proti jugu. Na tem segmentu smo potem zasteklili celoten vogal, da prostor v notranjosti deluje še večje in je bolje povezan s teraso.

Projekt obravnava izvedbo Pasivne hiše v gabaritu P+N. Velikost objekta cca 206 m2 + nadstrešek, ki je ločena iz termičnega ovoja objekta, obenem pa vkomponiran v zasnovo objekta. V zadnjem delu nadstreška je še ločena shramba (5,8 m2) dostopna iz zadnje strani za spravilo vrtnega orodja, koles… Ovoj objekta – zunanji zidovi so izvedeni z gradbenimi sistemom za gradnjo Pasivnih hiš: TermoLOGiK. U vrednost zunanje stene je U=0,089 W/m2K. Primerjavo z ostalimi sistemi gradnje si lahko pogledate tule: Primerjava LOGiK500.

Projekt je zasnovan kor preplet servisnega dela na severni strani in glavnega objekta, ki je z daljšo stranico orientiran na jug. Pasivna hiša ima v pritličju dnevne prostore (kuhinja, jedilnica in dnevna soba), ki so vsi povezani v en velik skupni prostor. Zaradi želje po res veliki kuhinji z jedilnico smo ta segment objekta na nivoju pritličja povečali in ga potegnili proti jugu. Na tem segmentu smo potem zasteklili celoten vogal, da prostor v notranjosti deluje še večje in je bolje povezan s teraso. Na JZ delu pritličja je delovni kabinet, ki se po potrebi spremeni v spalnico ali pa sobo za goste. Ob tem prostoru imamo tudi dodatno kopalnico s tušem.

V nadstropju imamo dve večji otroški sobi in spalnico z ločeno garderobo. Vse tri sobe so orientirane proti jugu, da imajo tako čim več sončnega zajema v zimskih mesecih, kar bistveno pripomore pri skupni energetski bilanco objekta. V nadstropju imamo še ločeno dodatno sobo, ki je lahko dodaten delovni kabinet, TV soba, soba za goste… Spalnica ima svojo kopalnico s katero je interno povezana, dodatna kopalnica je za otroški sobi in morebitno sobo za gosta.

Stopnišče je postavljeno ob severno steno steno objekta in je del dnevnega dela v pritličju obenem pa preko okna v nadstropju na severni strani omogoča difuzno osvetlitev prostorov v nadstropju in pritličju.

Pasivna hiša je postavljena na temeljno ploščo, ki je s spodnje strani in po obodu izolirana s penjenim steklom. Ob hiši je postavljena nadstrešek za parkiranje dveh vozil. Nadstrešek je oblikovno in vizualno povezana z objektom, konstrukcijsko in energetsko pa popolnoma ločen.

Energetika objekta je zasnovana s toplotno črpalko, ki skrbi za ogrevanje sanitarne vode in ogrevanje objekta preko aktivacije betona. V objektu je seveda predvidena izvedba prezračevalnega sistema z rekuperacijo. V objektu bomo integrirali poseben način za izvedbo temperiranja (hlajenja in gretja) na način aktivacije betona. Objekt bo izveden z uporabo gradbenega sistema TermoLOGiK in ima kot tak izjemno termostabilnost, saj izkorišča pozitivni učinek termične mase, ki jo ta sistem omogoča.

Na objektu je predvidena postavitev fotovoltaične elektrarne s katero bo objekt na letni ravni naredil več energije, kot jo bo potreboval za svoje obratovanje. V tem je objekt v kategoriji Plus Energijske hiše.

Energetska bilanca objekta je 7,9 kWH/m2a.

Leto gradnje: 2025

Projektant:
ARHEM d.o.o. – Pasivna Arhitektura  ->  ARHEM.si
Odgovorni vodja projekt: Alen Mladinov univ.dipl.inž.arh.      ZAPS 1244

Izvajalec:
PasivnaGradnja.si  –  PasivnaGradnja.si
Jarška cesta 49, 1000 Ljubljana
(izvedba objekta, strojne in elektro inštalacije)

Slikovni prikaz pasivne hiše:

Video prikaz pasivne hiše:

Veseli bomo tudi vašega maila ali klica:

Več o ostalih naših projektih si lahko pogledate na spodnjih povezavah:

By |2023-04-24T19:41:25+02:0014 aprila, 2023|Categories: Pasivna hiša BI - Ljubljana|Komentarji so izklopljeni za Pasivna hiša BI – Ljubljana – južna stran objekta

Delite to vsebino, Izberite željeno Platformo!

About the Author:

Go to Top