Tri Pasivni dvostanovanjski objekti – Senožeti pri Ljubljana – prikaz projekta

Tri Pasivni dvostanovanjski objekti – Senožeti pri Ljubljani

Prikaz umestitve treh dvostanovanjskih objektov na lokaciji Senožeti pri Ljubljani.

Projekt obravnava izvedbo treh dvostanovanjskih Pasivnih hiš v gabaritu P+N. Zaradi konfiguracije terena sta prva dva objekta enaka, zadnji pa je zasnovan glede na konfiguracijo terena in omogoča še nadkrit parkirni prostor na nivoju dostopa. Velikost stanovanjske enote v prvih dveh je objekta cca 122 m2 + 30 m2 terase nadkrite s pergolo. Objekt, ki je zasnovan na zadnjem delu parcele ima tudi dve enoti od katerih ima zahodna enota cca 166 m2 + 48 m2 nadkritega parkirnega prostora in 33 m2 nadkrite terase s pergolo. Vzhodna enota je malenkost večja in ima cca 175 m2 + 57 m2 nadkritega parkirnega prostora in 34 m2 nadkrite terase s pergolo.

Ovoj objekta – zunanji zidovi so izvedeni z gradbenimi sistemom za gradnjo Pasivnih hiš: TermoLOGiK. U vrednost zunanje stene je U=0,089 W/m2K. Primerjavo z ostalimi sistemi gradnje si lahko pogledate tule: Primerjava LOGiK500.

Konfiguracija terena na lokaciji nam je predstavljala kar velik izziv pri zasnovi projekta. Objekti so umeščeni med že zgrajene objekte. Z zasnovo smo se potrudili najti kompromis med željo naročnika in vkomponiranostjo objektov na samo lokacijo. Končna konfiguracija zasnove ima sedaj tri dvostanovanjske objekta, od katerih sta prva dva enaka, zadnji pa je zasnovan z upoštevanjem konfiguracije terena. Parcela je glede konfiguracije precej zahtevna, saj se od ceste pa do svojega severnega dela dvigne za 10 m. To je tudi razlog, da smo objekte na območje umestili s pomočjo terasaste zasnove, ki omogoča izrabo zunanjih površin ob objektih.

Pri umestitvi objektov smo vsekakor naredili predhodno analizo senčenja in upoštevali in parametre, ki so pomembni pri energetsko optimalno umestitvi objektov v prostor. Vsi objekti so tako daljšo stranico orientirani proti jugu. Znotraj posameznega objekta so tudi dnevni prostori in otroške sobe v nadstropju obrnjene proti jugu.

Za potrebe dostopov smo v “naselje” vkomponirali dostopno cesto, s katero smo omogočili spodnjima objektoma ureditev vhoda iz severne strani kar omogoča optimalno zasnovo notranjih prostorov pri tem koncepti orientacije objektov.  Objekti so obenem orientirani proti reki Savi, katere struga je od objektov oddaljena cca 120 m.

Pasivne hiše so postavljene na temeljno ploščo, ki je s spodnje strani in po obodu izolirana s penjenim steklom.

Energetika objekta je zasnovana s toplotno črpalko, ki skrbi za ogrevanje sanitarne vode in ogrevanje objekta preko aktivacije betona za vsdako posamezno enoto. V objektu je seveda predvidena izvedba prezračevalnega sistema z rekuperacijo. V objektu bomo integrirali poseben način za izvedbo temperiranja (hlajenja in gretja) na način aktivacije betona. Na objektu je predvidena postavitev fotovoltaične elektrarne s katero bo objekt na letni ravni naredil več energije, kot jo bo potreboval za svoje obratovanje. V tem je objekt v kategoriji Plus Energijske hiše.

Leto gradnje: 2025

Projektant:
ARHEM d.o.o. – Pasivna Arhitektura  ->  ARHEM.si
Odgovorni vodja projekt: Alen Mladinov univ.dipl.inž.arh.      ZAPS 1244

Izvajalec:
PasivnaGradnja.si  –  PasivnaGradnja.si
Jarška cesta 49, 1000 Ljubljana
(izvedba objekta, strojne in elektro inštalacije)

Veseli bomo tudi vašega maila ali klica:

Več o ostalih naših projektih si lahko pogledate na spodnjih povezavah:

By |2023-04-24T19:41:57+02:0010 aprila, 2023|Categories: Tri Pasivni dvostanovanjski objekti - Senožeti|Komentarji so izklopljeni za Tri Pasivni dvostanovanjski objekti – Senožeti pri Ljubljana – prikaz projekta

Delite to vsebino, Izberite željeno Platformo!

About the Author:

Go to Top