Pasivna hiša HA – Ljubljana – Južna in zahodna stran

Pasivna hiša HA – Ljubljana – Južna in zahodna stran

Prikaz južnega dela moderno zasnovanne pasivne hiše in prelet na zahodni del. Vidno je, da je pasivna hiša zanosvana na način, da so vsi bivalni prostori v pritličju orientirani na južno stran, v nadstropju pa so na jug orientirane sobe. To je ključnega pomena za dobro osončenost prostorov in dobro energetsko bilanco objekta. Na južnem delu je še pergola, ki omogoča razširitev življenja iz notranjosti objekta v zunanji del. Pergola nam omogoča, da se življenje iz objekta prenese v zunanjost in da uživamo v naravi. Pergola je tudi odlična zaščita pred premočnim soncem poleti. V obeh etažah imamo JZ vogal izveden z oknom in to na način, da bo steklo stikovano na steklo.

Projekt obravnava izvedbo Pasivne hiše v gabaritu P+N. Velikost objekta cca 183 m2 + nadstrešek, ki je ločena iz termičnega ovoja objekta, obenem pa vkomponiran v zasnovo objekta. V zadnjem delu nadstreška je še ločena shramba (5,2 m2) dostopna iz zadnje strani za spravilo vrtnega orodja, koles…
Ovoj objekta – zunanji zidovi so izvedeni z gradbenimi sistemom za gradnjo Pasivnih hiš: TermoLOGiK. U vrednost zunanje stene je U=0,089 W/m2K. Primerjavo z ostalimi sistemi gradnje si lahko pogledate tule: Primerjava LOGiK500.
Objekt ima skoraj idealno parcelo. Loakcija dostopa do parcele omogoča, da smo hišo pozicionirali “šolsko”. Dostop s parkingom je na severni strani, vhod pa v podaljšku nadstreška na vzhodni. Vsi bivalni prostori in sobe v nadstropju pa so orientirani na južno stran, kar omogoča vrhunsko energetsko bilanco, ki jo objekt ima.  V pritličju so dnevni prostori, v nadstropju pa sobe in fitnes, ki so vsi orientirani na jug. Zaradi potrebe po dodatnem prostoru v nadstropju smo nadstropno etažo naredili s previsom čez zahodni del pritličja. Posebnost tega objekta je enoramno odprto stopnišče, ki je del dnevnega prostora in odprto vogalno okno, ki bo izvedeno brez vertikalnega profila in bo direkten stik stekla na steklo. Na južni sel terase smo dodali pergolo, ki bo omogočala prenos “življenja” na teraso v za to primernih delih leta.

Pasivna hiša je postavljena na temeljno ploščo, ki je s spodnje strani in po obodu izolirana s penjenim steklom. Ob hiši je postavljena nadstrešek za parkiranje dveh vozil. Nadstrešek je oblikovno in vizualno povezana z objektom, konstrukcijsko in energetsko pa popolnoma ločen.

Energetika objekta je zasnovana s toplotno črpalko, ki skrbi za ogrevanje sanitarne vode in ogrevanje objekta preko aktivacije betona. V objektu je seveda predvidena izvedba prezračevalnega sistema z rekuperacijo. V objektu bomo integrirali poseben način za izvedbo temperiranja (hlajenja in gretja) na način aktivacije betona. Objekt bo izveden z uporabo gradbenega sistema TermoLOGiK in ima kot tak izjemno termostabilnost, saj izkorišča pozitivni učinek termične mase, ki jo ta sistem omogoča. Ker je objekt zasnovan kot pasivna hiša mora zagotoviti zrakotesno izvedbo ovoja, kar je z uporabo gradbenega sistema TermoLOGiK enostavna rešitev.

Na objektu je predvidena postavitev fotovoltaične elektrarne s katero bo objekt na letni ravni naredil več energije, kot jo bo potreboval za svoje obratovanje. V tem je objekt v kategoriji Plus Energijske hiše.

Energetska bilanca objekta je 7,6 kWH/m2a.

Leto gradnje: 2025

Projektant:
ARHEM d.o.o. – Pasivna Arhitektura  ->  ARHEM.si
Odgovorni vodja projekt: Alen Mladinov univ.dipl.inž.arh.      ZAPS 1244

Izvajalec:
PasivnaGradnja.si  –  PasivnaGradnja.si
Jarška cesta 49, 1000 Ljubljana
(izvedba objekta, strojne in elektro inštalacije)

Veseli bomo tudi vašega maila ali klica:

Več o ostalih naših projektih si lahko pogledate na spodnjih povezavah:

Si želite podobno pasivno hišo? Lahko vam pomagamo.

Prosimo izpolnite spodnja polja. V najkrajšem času vas bomo kontaktirali in pomagali pri realizaciji vašega projekta ali pa vam s svetovanjem in nasvetom pomagamo najti pravo rešitev.

Katero področje naših storitev vas zanima? *
By |2023-05-17T19:56:13+02:0024 aprila, 2023|Categories: Pasivna hiša HA - Ljubljana|Komentarji so izklopljeni za Pasivna hiša HA – Ljubljana – Južna in zahodna stran

Delite to vsebino, Izberite željeno Platformo!

About the Author:

Go to Top