Najbolj prepričljiv je pogled na graf “Primerjava rasti stroškov za hišo narejeno po PURES in PH standardih” pri vprašanju o investiciji. Začetna investicija v pasivno hišo je v principu višja, vendar se vsaka hiša gradi za daljše obdobje in  po desetletju začnejo stroški običajne hiše drastično presegati stroške pasivne hiše. Ne samo, da ima pasivna hiša mnogo manjše obratovalne stroške, cene energentov in dajatve se nezaustavljivo višajo. Druga zelo dobra lastnost pasivnih hiš pa je notranje ugodje, za katerega poskrbijo tople in zelo dobro izolirane zunanje površine in okna ter vedno svež zrak z zelo malo izgube toplote.

Problema energetsko in okoljske negotove prihodnosti se zavedajo tudi evropske oblasti, zato se bodo v prihodnosti vse hiše gradile po visokem energetskem standardu. Vzporedno se dosegajo tudi višji standardi notranjega ugodja stavb.

Potrebno je vedeti, da ima nezanemarljiv vpliv na doseganje pasivnega standarda tudi lokacija objekta in urbanistične zahteve. Ne glede na to pa je praktično kjerkoli v Sloveniji mogoče doseči najmanj nizkoenergijski standard.