Izvedba podpornih zidov – Velikopanelni opaž

Ob celostnem sodelovanju pri gradnji pasivne hiše lahko izvedemo še vse potrebne elemente zunanje ureditve. Predstavljamo vam nekaj opcij podpornih zidov, ki jih izvajamo. Naša bistvena prednost pri pristopu in zasnovi podpornih zidov je izključno inženirski pristop ter poglobljena analiza geomehanskih pogojev na lokaciji ter popolna fleksibilna konstrukcijska zasnova, saj le na ta način dobimo optimalno investicijo. Ne omejujemo se z osnovnimi distančnimi elementi ampak izdelujemo in uporabljamo svoje posebne distančnike, ki nam omogočajo popolnoma poljubno dimenzijo – debelino zidu. To se nam zdi ključno, saj na ta način dobimo najbolj optimalno razmerje med potrebno armaturo, betonom in ceno investicije.

Primer izvedbe podpornga zidu, kjer je višina od temeljne pete 3,4 m. Konstrukcijsko je podporni zid kar zahtevne izvedbe. Podporni zid ima tudi predvidene in izvedene dilatacije, ki so izvedene s posebnim dilatacijskim sistemo – gumena dilatacija.

Pri tem objektu v Podutiku (Ljubljana) je bilo najboljše razmerje med porabo betona in armature doseženo z debelino stene 33 cm. V ta namen so bili tudi izdelani distančniki za izvedbo podpornega zidu v takšni debelini.

Prikaz gotovega zidu, ko je v celoti razopažan in zasut v plaseteh vključno s komprimacijo.

Več o izvedbenih opcijah, ki jih uporabljamo pri izvedbi podpornih zidov si lahko pogledate na tej povezavi: https://www.pasivnagradnja.com/materiali-in-komponente/podporni-zidovi/