Sistemi montažne gradnje imajo širok razpon prepustnosti prehoda vlage skozi konstrukcijo. Od “standardnih” difuzno zaprtih do “prestižnih” difuzno odprtih. Sistem ISORAST se nahaja v območju difuzno odprtih. Ne glede na to pa je ISORAST, v nasprotju z montažnimi zidnimi sistemi, povsem neobčutljiv na kakršnokoli vlago.

isorast1

V strokovnih krogih je znano, da skozi zidove običajne stanovanjske hiše preide 1 – 3% celotne vlage, ostalih 97 – 99% pa je potrebno odvesti z rednim prezračevanjem. To tudi pove, da difuzijski upor prehoda vlage zidne konstrukcije nima praktičnega vpliva na bivalne pogoje v hiši, če je konstrukcija pravilno narejena. Pomembno pa vpliva na “zdravje” stenske konstrukcije same.

Običajni zidni sistemi montažnih hiš, ki imajo na zunanji strani stiroporno izolacijo so dosti manj difuzno odprti kot zidni sistem ISORAST. Prepustnost prehoda vlage pri prvih se giblje nekje Sd=170 m ali več, med tem ko je pri zidu ISORAST (deb. 43,75 cm) Sd=39 m. Sestava zidu panelnih sistemov s stiroporjem na zunanji strani namreč zahteva vgradnjo parne zapore na notranji strani – tak sistem pa je DIFUZNO ZAPRT. Bolj prestižni in dražji sistemi (npr. s celulozno izolacijo, lesnimi vlakni,…) dosti bolje prepuščajo vlago, prepustnost je nekje Sd=5-7m. Naravni materiali pa so žal zelo občutljivi na zastajanje vlage v konstrukciji, tako da dobra prepustnost vlage ni nujno dobra lastnost. Sistemu ISORAST vlaga ne povzroči nobene poškodbe. Preberite si tudi o zrakotesnosti!