Pasivna hiša R – Izvedba parne zapore na ravni strehi

Pasivna hiša R – Izvedba parne zapore na ravni strehi

Pred izvedbo parne zapore na strehi je potrebno površino očistiti. Tukaj se zelo pokaže prednost zalikane podlage plošče. Pred vsako izvedbo bitumenske parne zapore je potrebno površine namazati z bitumenskim premazom. Uporabljena je raztopina bitumna v organskem topilu. Topilo v bitumenski raztopini ima lastnost, da se hitro posuši, ostane tanek sloj bitumna na podlagi. Zaradi nizke viskoznosti raztopina dobro prodre v pore podlage in tako omogoča dober oprijem bitumenski parni zapori.

Prvi sloj pri izvedbi ravne strehe je izvedba parne zapore. Ob neugodnih pogojih, predvsem pozimi pri nizkih zunanjih temperaturah, poteka tok vodne pare iz
ogrete in bolj vlažne notranjosti navzven. Ta tok se močno upočasni, skoraj ustavi, ko pod površino strehe, pod hidroizolacijo, hkrati pa se vodni hlapi znajdejo v relativno hladnem področju in kondenzirajo. Iz pare torej nastane voda. Posledica je močenje toplotne izolacije, pri večjih količinah pa tudi vlaženje nosilne konstrukcije. To preprečimo z vgradnjo parne zapore, plinotesnega sloja, ki je nameščen takoj na nosilno podlago oziroma pred toplotno izolacijo.

Edini material, ki ne prepušča vodne pare, je kovina, v konkretni situaciji kovinska folija. Izjemno učinkovita je že v zelo majhni debelini. V praksi za parno zaporo uporabljamo tanko aluminijevo folijo, ki je poleg primarne armature v proizvodnem procesu vložena med dva nanosa bitumna. Končni izdelek, bitumenski trak za izvedbo parne zapore, se navzven vizualno ne razlikuje od bitumenskih trakov za izvedbo hidroizolacij, bistvena razlika pa je v prepustnosti za paro, ki jo označujemo s kratico Sd in merimo v metrih. Zelo dobre parne zapore dosegajo Sd med 1000 m in 1500 m, medtem ko običajni hidroizolacijski bitumenski trak brez aluminija približno 100 m.

Vgradnja je hitra in enostavna – prednostno se na podlago vari točkovno, le preklopi širine 10 cm morajo bi popolnoma zvarjeni, kar je osnovno pravilo tudi za ostale spodaj opisane tipe parnih zapor.

Parna zapora poleg svoje osnovne naloge marsikdaj prevzame tudi vlogo takojšnjega tesnjenja stavbe, da se lahko v notranjosti nemudoma začnejo izvajati obrtniška dela. Če pride do poškodbe ali napake na primarni hidroizolaciji strehe odigra pomembno funkcijo kot interventna lovilna hidroizolacija, podobno kot sekundarna kritina v poševnih strehah.

Projektant:
ARHEM d.o.o. – Pasivna Arhitektura  ->  ARHEM.si
Odgovorni vodja projekt: Alen Mladinov univ.dipl.inž.arh.      ZAPS 1244

Več o ostalih naših projektih si lahko pogledate na spodnjih povezavah:

Veseli bomo tudi vašega maila ali klica:

By |2023-02-19T16:02:54+02:0016 septembra, 2021|Categories: Pasivna hiša R - Medno|Komentarji so izklopljeni za Pasivna hiša R – Izvedba parne zapore na ravni strehi

Delite to vsebino, Izberite željeno Platformo!

About the Author:

Go to Top