Toplotna izolacija pozimi preprečuje prehod toplote iz objekta navzven in poleti od zunaj navznoter. Tako ohranja zaželeno temperaturo v prostorih. Pravilna izvedba toplotne izolacije je pomembna tako za ekonomiko objekta kot dobro počutje v njem. Največji pomen ima toplotna izolacija zunanjih sten, nanje namreč v primerjavi z ostalimi elementi ovoja stavbe odpade največji delež. Toplotne izgube skozi zunanje stene lahko predstavljajo tudi do 40 odstotkov toplotnih izgub stavbe. Zaradi tega je toplotna izolacija zunanjih sten toliko pomembnejša. V grobem ločimo tri vrste fasad: prezračevalne, neprezračevalne in kontaktne fasade. Njihova skupna značilnost mora biti pravilna izvedba in zadostna izoliranost.

Pestra izbira toplotnoizolacijskih materialov

Na trgu lahko najdemo mnogo vrst toplotnoizolacijskih materialov, zato je izbira vse prej kot lahka. Najpogosteje se za toplotno izolacijo uporabljajo plošče iz stiropora, mineralne in steklene volne ter plošče iz poliuretana, vedno več graditeljev pa posega po naravnih izolacijskih materialih, kot so pluta, lesna in kokosova vlakna, celulozni kosmiči, lan, bombaž, industrijska konoplja in podobni.

Ne glede na sestavo, pa noben toplotnoizolacijski material popolnoma ne zaustavi prehoda toplote, temveč ga le upočasni. Zaradi tega je osnovni pokazatelj kakovosti izolacijskega materiala podatek o toplotni prehodnosti. Čim manjša je vrednost toplotne prehodnosti, tem boljše so toplotnoizolativne lastnosti materiala.

Pri izbiri pa moramo biti pozorni tudi na druge dejavnike, kot na primer ekološko sprejemljivost materiala, gorljivost, morebitno škodljivost za zdravje in uporabnost za predviden namen. Ti materiali imajo pri določeni debelini in temperaturi enakovredne toplotnoizolativne lastnosti in so primerni za izvedbo fasad. Se pa razlikujejo v nekaterih drugih značilnostih, na podlagi katerih se mora investitor odločiti, katera toplotna izolacija je najbolj primerna za dani objekt.

Dodatni teksti o toplotni izolaciji so dostopni na spodnjih povezavah:

Za ogled datotek potrebujete program Acrobat Reader, v kolikor ga nimate nameščenega na vašem računalniku, ga lahko dobite na naslovu: http://www.adobe.com/products/acrobat/

Program je brezplačen.