Pasivna hiša R – Izvedba atike s hidroizolacijo na ravni strehi

Pasivna hiša R – Izvedba atike s hidroizolacijo na ravni strehi

Izvedba zaključnih slojev hidroizolacije za zaključek ravne strehe pri tej pasivni hiši. Toplotna izolacije je bila že vgrajena in je EPS. Naklon strešine imamo izveden z naklonsko toplotno izolacijo na katero pride najprej sloj samolepilne hidroizolacije in potem še sloj, ki je varjen. Posebno pozornost je potrebno posvetiti parapetu atike, ki bo ostal viden in ga je potrebno zaključiti z materialom, ki je UV odporen in vsem detajlom na vogalih in odtoku.

Ko bosta oba sloja izvedena bomo položili gradbeni filc, ki bo ločilni sloj med hidroizolacijo in prodcem, ki je končni sloj te strehe in ima dve funkciji.

  • Prva je protipožarna zaščita, ki zahteva debelino nasutja gramoza vsaj 5 cm ali nasutje z maso ki je večje od 80 kg/m2, definirana je tudi minimalna in maksimalna velikost velikost zrna, ki znaša min. 4mm pa do 32 mm.
  • Druga lastnost nasutje je UV zaščita toplotne izolacije in zmanjšanje toplotnih nihanj v njej. S tem se bistveno podaljša kvaliteta izvedbe strehe.

Strehe v osnovi delimo na poševne in ravne strehe. Najpogostejše v našem okolju so poševne strehe, to so tiste z naklonom večjim od 5° in najpogosteje dvokapne. Po definiciji je torej ravna streha vsaka streha z naklonom manjšim od 5°. Kljub imenu tudi ravna streha zahteva minimalni naklon, da se lahko meteorna voda učinkovito odvede s strehe. Najmanjši priporočljivi naklon ravne strehe je 2,00 % oz. 1,15°. 

Naklon ravne strehe lahko izvedemo na dva načina. Prvi način je z izvedbo nosilne konstrukcije oz. celotnega konstrukcijskega sklopa v naklonu, drugi pa z izvedbo naklonskega sloja znotraj konstrukcijskega sklopa. Drugi način, torej izvedba naklonskega sloja, je precej pogosta izbira, zato se bomo osredotočili na ta način gradnje. Tudi v tem primeru se lahko odločimo za različne izvedbe naklona, pri čemer je najpogostejša izvedba naklonskega betona, polaganje izolacije v naklonu ali izvedba podkonstrukcije v naklonu. 

Izvedba na tem objektu je na način, da sta položena dva sloja toplotne izolacije in naklonska izolacija proti izlivu. Obravnavana streha je še vedno manjše velikosti in ima en odtok. Celotna strešina je organizirana na način, da se v padcu 1,5% voda steka proti tej točki. Sloje toplotne izolacije med seboj lepimo, da delujejo homogeno. Streha ima en odtok za meteorne vode, 7 cm nad njim pa naredimo še varnostni preliv, ki je tu v primeru, če se osnovni slučajno zamaši. Varnostni preliv ima prosti izliv in se ta problem na ta način jasno manifestira.

Projektant:
ARHEM d.o.o. – Pasivna Arhitektura  ->  ARHEM.si
Odgovorni vodja projekt: Alen Mladinov univ.dipl.inž.arh.      ZAPS 1244

Več o ostalih naših projektih si lahko pogledate na spodnjih povezavah:

Veseli bomo tudi vašega maila ali klica:

By |2023-03-20T17:00:06+02:0012 oktobra, 2021|Categories: Pasivna hiša R - Medno|Komentarji so izklopljeni za Pasivna hiša R – Izvedba atike s hidroizolacijo na ravni strehi

Delite to vsebino, Izberite željeno Platformo!

About the Author:

Go to Top