Bivalno udobje v pasivni hiši

Kar nekaj ljudi je zanimalo kakšno je stanje s temperaturo in vlago v teh dneh v pasivni hiši. Kot vemo se je pri nekaterih tudi že začela kurilna sezona.

Stanje pri nas je izjemno zadovoljivo. Temperatura v objektu danes (28.9.2020) ob 8:00 je 23,4 °C, ob vlažnosti 53%. Res lep rezultat glede na trenutno zunanjo temperaturo, ki je 10 °C. Vse seveda brez delovanja energetiki – ogrevanja, ki ne bo delovalo še kar lep čas.

Pasivna hiša bo zaradi svoje temperaturne vztrajnosti še precej časa imela ugodne bivalne pogoje popolnoma brez dodatnega ogrevanja. To pa je rezultat gradnje z gradbenim sistemom TermoLOGiK, ki omogoča gradnjo objektov z veliko maso, kar je ključno za temperaturno vztrajnost. Hiša ima izredno akumulacijo, ki jo izvedba z gradbenim sistemom TermoLOGiK omogoča in nudi velik fazni zamik ob nihanju zunanjih temperatur.

Več o pomenu mase v objektu za toplotno stabilnost pa tule: https://termologik.com/visoka-akumulacija-toplote/

Pasivne hiše, ki so izvedene na tak način lahko zasnujemo energetsko precej drugače kot ostale objekte, saj lahko dodatno vplivamo na temperaturo mase, kar podaljša temperaturno vztrajnost. Pri takšnih pasivnih hišah mi uporabljamo sistem aktivacije betona. Več o akativiciji betona si lahko preberete tule: Aktivacija Betona

Pri vsakem objektu je ključeni pogoj, da zagotavlja dobre bivalne pogoje za uporabnika. Kot je zgoraj razvidno pasivna hiša zagotavlja zelo dober izolacijski ovoj, saj je temperatura v objektu na zavidljivem nivoju. Vlažnost je idealna in kvaliteta zraka tudi. Zelo dobri bivalni pogoji popolnoma brez obratovalnih stroškov.