Pasivna hiša – dolgoročna investicija

Pasivna hiša tako pozimi kot poleti omogoča enakomerno in udobno temperaturo brez uporabe običajnega ogrevalnega oz. klimatskega sistema. Izraba obstoječe toplote sončnega sevanja skozi okna ter oddajanje toplote aparatov in stanovalcev popolnoma zadostuje, kajti potrebna toplotna energija pri pasivni hiši znaša samo 10 % potrebe običajne hiše.

Potreba po ogrevanju in izpusti CO2 na leto
Optimalna energijska poraba

Iz tega sledi, da letna potreba po ogrevanju ne presega 15 kWh/m2a – skupna potreba po energiji vključno s segravanjem vode in električno energijo za gospodinjstvo je manjša od 120 kWh/m2a. Ogrevalna obremenitev pasivne hiše ne presega 10 W/m2, tako znaša ogrevalna obremenitev 30 m2 velike sobe okrog 300 vatov – za primerjavo: ogrevalni učinek čajne lučke znaša 30 vatov. Torej 10 čajnih lučk zadostuje za ogrevanje 30 m2pasivne hiše. Ta izjemen prihranek temelji na dveh osnovnih načelih, preprečevanju izgub toplote inoptimizaciji pridobivanja toplote.

Povečanje udobja

Zaradi visoke izolacije ostane toplota v hiši, vse površine v okolici so enakomerno tople. S tem v pasivni hiši ni asimetričnosti izžarevanja (sevanja) iz zunanjih sten in tako ne pride do prepiha. Vročina poleti ne prodre v notranjost, kar preprečuje pregrevanje. Tako je v pasivni hiši čez vse leto enakomerno prijetna klima, kar stanovalcem zagotavlja visoko stopnjo udobja. Poleg tega uporabljajo pasivne hiše zelo učinkovite prezračevalne naprave, ki preventivno preprečujejo nastajanje plesni, prahu in alergij.

Prihranek stroškov & varstvo okolja

90-odstotnim prihrankom energije pri pasivni hiši se zmanjšajo stroški ogrevanja in s tem tudi izpusti CO2 – v primerjavi z običajno gradnjo hiše. Letno povprečno prihranimo 4.000 kg ogljikovega dioksida, kar lahko primerjamo s 27.000 prevoženimi kilometri s 6-litrskim avtomobilom. Gradnja energijsko učinkovite pasivne hiše prispeva k varstvu okolja in s tem ščiti nosilne energijske vire, kot so nafta in plin.

Bodite pozorni pri gradnji pasivne hiše

Ena izmed glavnih značilnosti je uporaba že obstoječe energije – minimizacija izgube toplote in optimizacija pridobljene toplote. Za doseganje gradbenega standarda pasivne hiše vsekakor ne zadostuje le sestava komponent, ki so primerne za pasivno hišo – celota je več kot le vsota vseh delov.

Medsebojni vplivi med posameznimi komponentami zahtevajo integralno načrtovanje, da bi lahko zadostili trem zahtevam:

  • potrebi po ogrevalni toploti < 15 kWh/(m2a),
  • primarni potrebi po energiji (ogrevanje/topla voda/hišni aparati) < 120 kWh/(m2a),
  • preizkusu pritiska pri spremembi zraka n50 < 0,6 h-1, to pomeni, da mora pri učinkovitosti pritiska 50 paskalov zračni tok znašati manj kot 60% prostornine zgradbe na uro.

Dodatni teksti o pasivnih in nizkoenergijskih hišah so dostopni na spodnjih povezavah:

Za ogled datotek potrebujete program Acrobat Reader, v kolikor ga nimate nameščenega na vašem računalniku, ga lahko dobite na naslovu: http://www.adobe.com/products/acrobat/

Program je brezplačen.