Pasivna hiša HA – Ljubljana – južna in zahodna stran objekta

Pasivna hiša HA – Ljubljana – Južna iz zahodna stran objekta

Sprehod ob južni in zahodni strani pasivne hiše v Ljubljani pokaže odprto zasnovo pritličja in orientacijo vseh bivalnih prostorov na južni del, da se omogoči maksimalni zajem sončnega sevanja v zimskem času. Prostori pritličja so odprti in povezani v vkomponiranim enoramnim stopniščem, ki je del dnevnega prostora pritličja.
Projekt obravnava izvedbo Pasivne hiše v gabaritu P+N. Velikost objekta cca 183 m2 + nadstrešek, ki je ločena iz termičnega ovoja objekta, obenem pa vkomponiran v zasnovo objekta. V zadnjem delu nadstreška je še ločena shramba (5,2 m2) dostopna iz zadnje strani za spravilo vrtnega orodja, koles…
Ovoj objekta – zunanji zidovi so izvedeni z gradbenimi sistemom za gradnjo Pasivnih hiš: TermoLOGiK. U vrednost zunanje stene je U=0,089 W/m2K. Primerjavo z ostalimi sistemi gradnje si lahko pogledate tule: Primerjava LOGiK500.
Objekt ima skoraj idealno parcelo. Loakcija dostopa do parcele omogoča, da smo hišo pozicionirali “šolsko”. Dostop s parkingom je na severni strani, vhod pa v podaljšku nadstreška na vzhodni. Vsi bivalni prostori in sobe v nadstropju pa so orientirani na južno stran, kar omogoča vrhunsko energetsko bilanco, ki jo objekt ima.  V pritličju so dnevni prostori, v nadstropju pa sobe in fitnes, ki so vsi orientirani na jug. Zaradi potrebe po dodatnem prostoru v nadstropju smo nadstropno etažo naredili s previsom čez zahodni del pritličja. Posebnost tega objekta je enoramno odprto stopnišče, ki je del dnevnega prostora in odprto vogalno okno, ki bo izvedeno brez vertikalnega profila in bo direkten stik stekla na steklo. Na južni sel terase smo dodali pergolo, ki bo omogočala prenos “življenja” na teraso v za to primernih delih leta.

Pasivna hiša je postavljena na temeljno ploščo, ki je s spodnje strani in po obodu izolirana s penjenim steklom. Ob hiši je postavljena nadstrešek za parkiranje dveh vozil. Nadstrešek je oblikovno in vizualno povezana z objektom, konstrukcijsko in energetsko pa popolnoma ločen.

Energetika objekta je zasnovana s toplotno črpalko, ki skrbi za ogrevanje sanitarne vode in ogrevanje objekta preko aktivacije betona. V objektu je seveda predvidena izvedba prezračevalnega sistema z rekuperacijo. V objektu bomo integrirali poseben način za izvedbo temperiranja (hlajenja in gretja) na način aktivacije betona. Na objektu je predvidena postavitev fotovoltaične elektrarne s katero bo objekt na letni ravni naredil več energije, kot jo bo potreboval za svoje obratovanje. V tem je objekt v kategoriji Plus Energijske hiše.

Energetska bilanca objekta je 7,6 kWH/m2a.

Leto gradnje: 2025

Projektant:
ARHEM d.o.o. – Pasivna Arhitektura  ->  ARHEM.si
Odgovorni vodja projekt: Alen Mladinov univ.dipl.inž.arh.      ZAPS 1244

Izvajalec:
PasivnaGradnja.si  –  PasivnaGradnja.si
Jarška cesta 49, 1000 Ljubljana
(izvedba objekta, strojne in elektro inštalacije)

Veseli bomo tudi vašega maila ali klica:

Več o ostalih naših projektih si lahko pogledate na spodnjih povezavah:

By |2023-04-24T19:42:31+02:008 aprila, 2023|Categories: Pasivna hiša HA - Ljubljana|Komentarji so izklopljeni za Pasivna hiša HA – Ljubljana – južna in zahodna stran objekta

Delite to vsebino, Izberite željeno Platformo!

About the Author:

Go to Top