Pasivna hiša BI – Ljubljana – vhodna stran objekta

Pasivna hiša BI – Ljubljana – vhodna stran objekta

Prikaz vhodnega dela objekta, ki je v tem primeru na severni strani. Zasnovan objekta omogoča, da smo vhod zasnovali na način, da ga nadstropje kubusno prekrije in tako omogoča suh vhod ali izhod iz objekta. Na vhodni strani je tudi nadstrešek za dve vozili, ki je arhitekturno povezan z objektom, termično in konstrukcijsko pa povsem ločen.

Projekt obravnava izvedbo Pasivne hiše v gabaritu P+N. Velikost objekta cca 206 m2 + nadstrešek, ki je ločena iz termičnega ovoja objekta, obenem pa vkomponiran v zasnovo objekta. V zadnjem delu nadstreška je še ločena shramba (5,8 m2) dostopna iz zadnje strani za spravilo vrtnega orodja, koles… Ovoj objekta – zunanji zidovi so izvedeni z gradbenimi sistemom za gradnjo Pasivnih hiš: TermoLOGiK. U vrednost zunanje stene je U=0,089 W/m2K. Primerjavo z ostalimi sistemi gradnje si lahko pogledate tule: Primerjava LOGiK500.

Projekt je zasnovan kor preplet servisnega dela na severni strani in glavnega objekta, ki je z daljšo stranico orientiran na jug. Pasivna hiša ima v pritličju dnevne prostore (kuhinja, jedilnica in dnevna soba), ki so vsi povezani v en velik skupni prostor. Zaradi želje po res veliki kuhinji z jedilnico smo ta segment objekta na nivoju pritličja povečali in ga potegnili proti jugu. Na tem segmentu smo potem zasteklili celoten vogal, da prostor v notranjosti deluje še večje in je bolje povezan s teraso. Na JZ delu pritličja je delovni kabinet, ki se po potrebi spremeni v spalnico ali pa sobo za goste. Ob tem prostoru imamo tudi dodatno kopalnico s tušem.

V nadstropju imamo dve večji otroški sobi in spalnico z ločeno garderobo. Vse tri sobe so orientirane proti jugu, da imajo tako čim več sončnega zajema v zimskih mesecih, kar bistveno pripomore pri skupni energetski bilanco objekta. V nadstropju imamo še ločeno dodatno sobo, ki je lahko dodaten delovni kabinet, TV soba, soba za goste… Spalnica ima svojo kopalnico s katero je interno povezana, dodatna kopalnica je za otroški sobi in morebitno sobo za gosta.

Stopnišče je postavljeno ob severno steno steno objekta in je del dnevnega dela v pritličju obenem pa preko okna v nadstropju na severni strani omogoča difuzno osvetlitev prostorov v nadstropju in pritličju.

Pasivna hiša je postavljena na temeljno ploščo, ki je s spodnje strani in po obodu izolirana s penjenim steklom. Ob hiši je postavljena nadstrešek za parkiranje dveh vozil. Nadstrešek je oblikovno in vizualno povezana z objektom, konstrukcijsko in energetsko pa popolnoma ločen.

Energetika objekta je zasnovana s toplotno črpalko, ki skrbi za ogrevanje sanitarne vode in ogrevanje objekta preko aktivacije betona. V objektu je seveda predvidena izvedba prezračevalnega sistema z rekuperacijo. V objektu bomo integrirali poseben način za izvedbo temperiranja (hlajenja in gretja) na način aktivacije betona. Objekt bo izveden z uporabo gradbenega sistema TermoLOGiK in ima kot tak izjemno termostabilnost, saj izkorišča pozitivni učinek termične mase, ki jo ta sistem omogoča. Ker je objekt zasnovan kot pasivna hiša mora zagotoviti zrakotesno izvedbo ovoja, kar je z uporabo gradbenega sistema TermoLOGiK enostavna rešitev.

Na objektu je predvidena postavitev fotovoltaične elektrarne s katero bo objekt na letni ravni naredil več energije, kot jo bo potreboval za svoje obratovanje. V tem je objekt v kategoriji Plus Energijske hiše.

Energetska bilanca objekta je 7,9 kWH/m2a.

Leto gradnje: 2025

Projektant:
ARHEM d.o.o. – Pasivna Arhitektura  ->  ARHEM.si
Odgovorni vodja projekt: Alen Mladinov univ.dipl.inž.arh.      ZAPS 1244

Izvajalec:
PasivnaGradnja.si  –  PasivnaGradnja.si
Jarška cesta 49, 1000 Ljubljana
(izvedba objekta, strojne in elektro inštalacije)

Slikovni prikaz pasivne hiše:

Video prikaz pasivne hiše:

Veseli bomo tudi vašega maila ali klica:

Več o ostalih naših projektih si lahko pogledate na spodnjih povezavah:

By |2023-04-24T19:32:58+02:0023 aprila, 2023|Categories: Pasivna hiša BI - Ljubljana|Komentarji so izklopljeni za Pasivna hiša BI – Ljubljana – vhodna stran objekta

Delite to vsebino, Izberite željeno Platformo!

About the Author:

Go to Top